Tăriceanu, nemulţumit că autorităţile locale nu se îngrijesc de nevoile sinistraţilor

Localnicii din comuna Săuceşti, care refuză să-şi părăsească locuinţele inundate, s-au plâns premierului Tăriceanu că nu au fost ajutaţi cu paturi ori saltele pe care să doarmă, ceea ce l-a determinat pe şeful Guvernului să reproşeze autorităţilor locale că nu se îngrijesc de nevoile sinistraţilor.

16 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, nemulţumit că autorităţile locale nu se îngrijesc de nevoile sinistraţilor

Tăriceanu, nemulţumit că autorităţile locale nu se îngrijesc de nevoile sinistraţilor (Imagine: Mediafax Foto)

Tăriceanu a revenit, marţi, în comuna Săuceşti (judeţul Bacău), grav afectată de inundaţii, după ce în urmă cu două săptămâni s-a aflat în aceeaşi localitate pentru a evalua la faţa locului situaţia sinistraţilor.

Imediat cum a ajuns în comună, şeful Guvernului a fost întâmpinat de mai mulţi localnici care i-au cerut sprijin pentru ca locuinţele inundate să fie refăcute înainte de sezonul rece.

"Vine iarna şi nu avem unde să locuim. Suntem bătrâni şi nu avem pe nimeni care să ne ajute", i-au spus aceştia premierului, care le-a cerut însă să se liniştească.

El i-a asigurat că lucrările de refacere a caselor distruse vor fi încheiate până la sosirea iernii şi că noile locuinţe nu vor fi construite din chirpici, ci din materiale solide.

"Staţi liniştiţi, nu plângeţi, am venit să văd care este situaţia. Vă promitem că vă facem casele până la iarnă, şi nu din chirpici. Avem bani, o să aveţi şi sobă, de toate", i-a asigurat Tăriceanu.

El a cerut localnicilor să transmită primarilor toate problemele cu care se confruntă, pentru a fi ajutaţi, şi le-a recomandat să accepte cazarea temporară în locuinţe modulare.

O bătrână i-a spus însă că nu îşi poate abandona animalele din gospodărie şi că doreşte să rămână în locuinţă, dar că nu a primit nici măcar o saltea pe care să doarmă. Acest lucru l-a determinat pe Tăriceanu să reproşeze prefectului judeţului Bacău şi celorlalte autorităţi locale că nu se îngrijesc de nevoile urgente ale sinistraţilor.

"Până la sosirea materialelor de construcţie, vedeţi de ce anume au oamenii nevoie. Unii nu au nimic, iar saltelele şi corturile stau degeaba. Trebuie să vin eu, să-mi spună mie că nu au saltele pe care să doarmă ?", a spus Tăriceanu autorităţilor locale, cărora le-a cerut să întocmească o listă cu necesităţile urgente ale sinistraţilor.

El a discutat şi cu unul dintre copiii din comună, căruia i-a spus că îi va da un calculator dacă va învăţa bine.

În timp ce premierul inspecta locuinţele inundate, o bătrână a ieşit din casă şi a întrebat cu glas tare "Unde este Băsescu ? Vreau să-l văd şi eu". Unul dintre săteni i-a explicat că premierul este cel care a sosit în comună, dar bătrâna a insistat să îl vadă pe preşedinte.

"Lasă, pe prim-ministru îl cunosc, unde e Băsescu ?", a întrebat femeia.

Pe drumul prin comună, Tăriceanu a observat şi un adăpost mare în care erau ţinuţi porcii dintr-o gospodărie şi a remarcat zâmbind "Aţi văzut, măi, animale europene ?", referindu-se la condiţiile de spaţiu asigurate animalelor.

Tăriceanu recomandă primarilor din Bacău să angajeze rapid constructori pentru casele inundate

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a recomandat, marţi, autorităţilor locale din judeţul Bacău să angajeze rapid firme pentru reconstrucţia caselor distruse de inundaţii şi a asigurat că fondurile pentru lucrări vor fi suplimentate în şedinţa de miercuri a Guvernului.

El a solicitat ca lucrările de reconstrucţie să fie încheiate până la 1 decembrie.

"În şedinţa de miercuri a Guvernului vor fi alocate fonduri suplimentare pentru reconstrucţia tuturor celor 1.600 de case dărâmate", a spus Tăriceanu.

Premierul a arătat că din donaţiile destinate sinistraţilor vor putea fi achiziţionate şi alte bunuri de strictă necesitate, precum aragaz şi butelii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici