Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor

Ministerul Justiţiei (MJ) a elaborat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind plata taxelor judiciare de timbru, propunând ca justiţiabilii să poată plăti acestă taxă şi online de la 1 martie 2009.

453 afișări
Imaginea articolului Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor

Taxele judiciare de timbru ar putea fi achitate şi online de anul viitor

"Având în vedere că regimul aplicabil taxelor judiciare de timbru justifică, în unele cazuri, şi în anumite condiţii, acordarea unor facilităţi la plata taxelor judiciare de timbru nu numai persoanelor fizice, dar şi persoanelor juridice care se află în situaţia de a se adresa instanţei judecătoreşti, pentru a se evita situaţii în care o valoare mare a taxei judiciare ar produce dezechilibre în situaţia financiară a entităţii juridice sau ar conduce la imposibilitatea acesteia de a solicita în justiţie recunoaşterea unor drepturi" impune noi reglementãri, se arată în proiect.

De asemenea, proiectul de lege are ca scop şi diversificarea modalităţilor de plată a taxelor de timbru, dar şi pentru unificarea practicii din instanţe în privinţa hotărârilor judecătoreşti ce ţin loc de act autentic.

Astfel, proiectul propune introducerea în Legea 146/1997 privind taxele judiciare de timbru a articolului 19 care prevede ca: "Taxele judiciare de timbru se plătesc în numerar, prin virament, sau în sistem on-line, în contul bugetului de stat, la unităţile trezoreriei statului. Taxele judiciare de timbru pot fi plătite şi prin unităţi bancare în contul bugetului de stat, costurile operaţiunilor de transfer fiind în sarcina debitorului taxei".

De asemenea, articolul 21 a fost modificat astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, atunci când apelează la ajutorul public judiciar în materie civilă.

"Instanţa poate acorda persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii: cuantumul taxei reprezintă mai mult de zece la sută din media venitului net pe ultimele trei luni de activitate; plata integrală a taxei, potrivit articolului 20, nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate; în mod excepţional, în alte cazuri în care instanţa apreciază, faţă de datele referitoare situaţia economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice", se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Pentru a acorda scutire de taxă de timbru judiciar, instanţa poate cere orice dovezi şi lămuriri.

MJ mai propune ca plata online să fie introdusă de la 1 martie 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici