Telemunca | Senatul a adoptat proiectul privind reglementarea muncii de la distanţă

Senatorii au adoptat, luni, cu 93 de voturi "pentru", un vot împotrivă şi 15 abţineri, proiectul de lege privind reglementarea activităţii de telemuncă care prevede că aceasta este o formă de organizare a muncii realizate de la distanţă.

1330 afişări
Imaginea articolului Telemunca | Senatul a adoptat proiectul privind reglementarea muncii de la distanţă

Telemunca | Senatul a adoptat proiectul privind reglementarea muncii de la distanţă

Potrivit proiectului de lege, iniţiat de Guvern şi aprobat în şedinţa Executivului din 9 august, telemunca este forma de organizare a muncii în care ”o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat, de la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor”.

Activitatea se realizează în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adiţional la acesta, cu respectarea condiţiilor cumulative ca activitatea să fie desfăşurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele, ca activitatea în regim de teleworking să fie desfăşurată cel puţin o zi pe lună şi cu condiţia ca salariatul să-şi fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adiţional la acesta, după caz.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la obligaţia de a prevedea în mod expres în contractul individual de muncă sau în actul adiţional prestarea unei activităţi în regim de telemuncă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană, se arată în raportul comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, la solicitarea angajatorului şi cu acordul în scris al salariatului cu normă întreagă, acesta poate efectua muncă suplimentară.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici