Tensiuni la CSM. Plenul, AMÂNAT pentru a patra oară. Lia Savonea, confruntată din nou cu boicotul: Mi se pare ironic să impuţi lipsa de dialog şi să nu te prezinţi la şedinţe/ Birchall, contre cu şefa consiliului

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor.Ultimele trei şedinţe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate tot din lipsă de cvorum. Cea mai recentă amânare a fost luni.

1318 afișări
Imaginea articolului Tensiuni la CSM. Plenul, AMÂNAT pentru a patra oară. Lia Savonea, confruntată din nou cu boicotul: Mi se pare ironic să impuţi lipsa de dialog şi să nu te prezinţi la şedinţe/ Birchall, contre cu şefa consiliului

BREAKING Plenul CSM, amânat pentru a patra oară din lipsă de cvorum/ Lia Savonea, despre boicot: Mi se pare ironic să impuţi lipsa de dialog şi să nu te prezinţi la şedinţe

Şapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar Nicolae Solomon, vicepreşedinte al forului, care nu au participat la aceste ultime trei şedinţe şi prin urmare acestea au fost amânate, au cerut public amânarea tuturor discuţiilor cu privire la Secţia de Investigare a magistraţilor până la traducerea raportului Comisiei de la Veneţia şi a raportului GRECO.

Aceştia au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei întrucât, potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, Comisia de la Veneţia şi GRECO ar fi solicitat autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii, considerându-o un instrument suplimentar pentru intimidarea şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor.

 

Savonea, despre boicotul membrilor CSM: Mi se pare ironic să impuţi lipsa de dialog şi să nu te prezinţi la şedinţe

Preşedintele CSM, Lia Savonea, subliniază că nu sunt tensiuni între membri ci relaţii instituţionale, adăugând că i se pare ironic ca cei şapte judecători şi procurori să acuze lipsa dialogului, în condiţiile în care aceştia nu se prezintă la plen pentru discuţii.

„Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relaţii absolut instituţionale şi nu se poate vorbi despre tensiuni. (...) Eu mă aştept să fie cvorum. Nu numai pentru validarea concursului de la Secţia pentru investigare, ci şi pentru rezolvarea situaţiei de la INM şi a unor colegi care au situaţii în aşteptare”, a declarat şefa CSM, înainte de plen.

Lia Savonea a mai precizat că va discuta cu ceilalţi membri pentru a vedea „care este calea de urmat” dacă nici a patra oară nu este întrunit cvorumul.

„Aştept colegii să vină în Consiliu să discutăm lucrurile astea. Mi se pare cel puţin ironic să impuţi lipsa de dialog şi în realitate să nu te prezinţi la şedinţe. Noi suntem deschişi la dialog, să ne spunem deschis. Din păcate, lucrul acesta nu se poate realiza”, a spus Savonea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc, miercuri, din nou, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în condiţiile în care precedentele trei şedinţe au fost boicotate.

 

Birchall, la ieşirea din sediul CSM: E atributul preşedintelui să pună capăt tonului agresiv

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul CSM după ce a fost amânat pentru a patra oară plenul, că este atributul Liei Savonea să găsească o soluţie, să identifice un consens şi să pună capăt tonului agresiv.

„Din nefericire, am venit ca să am de unde pleca şi eu vă spun că este mai mult decât regretabil că se continuă cu această atitudine şi vă relatez ce s-a întâmplat în interior. După închiderea şedinţei de 2 minute sau cât a durat această şedinţă, am rugat-o pe doamna preşedintă să ne spună pentru săptămâna viitoare ora şi ziua şi agenda, moment în care s-a ridicat şi a spus, citez: „Este atributul preşedintelui şi că sigur o să se consulte în principal cu membrii care sunt permanenţi”. Nu prea am înţeles ce înseamnă asta, pentru că fiecare membru e membru cu drepturi depline”, a spus ministrul Justiţiei, Ana Birchall, la ieşirea din sediul CSM.

Ana Birchall a mai atras atenţia că ministrul Justiţiei este membru de drept în CSM, conform Constituţiei.

„Îmi permit cu umilinţă, cu politeţe, dar cu deschidere spre dialog să spun că este şi atributul preşedintelui CSM de a găsi consens, de a pune capăt tonului agresiv, de a pune capăt scandalului, de a încerca să găsească o soluţie chiar dacă este dificil de găsit şi de a încerca să meargă pe calea dialogului, pentru că este evident că această atitudine şi ce se întâmplă de câteva săptămâni nu face bine justiţiei”, a spus ministrul.

„Nu sunt tensiuni între ministrul Justiţiei şi CSM sau preşedintele CSM, eu îmi fac datoria şi vă spun cinstit exact ceea ce se întâmplă. Vă spun că luni la 16:11 am primit acest mail prin care sunt anunţată că are loc şedinţa de astăzi”, a mai explicat Birchall.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetare a magistraţilor.

Taguri:
csm,
plen,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici