Teste pentru depistarea cancerului mamar şi uterin, gratuite - VIDEO

Ministerul Sănătăţii va demara, în 2009, în premieră, două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a celui de col uterin, întrucât, în ultimele două decenii, România nu a mai reuşit să implementeze niciun astfel de program.

168 afișări
Imaginea articolului Teste pentru depistarea cancerului mamar şi uterin, gratuite - VIDEO

Teste pentru depistarea cancerului mamar şi uterin, gratuite - VIDEO

"Astfel, mai mult de trei milioane de femei cu vârstă peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau. Ministerul Sănătăţii are, pentru 2009, pentru aceste programe, 72 de milioane de lei", a spus ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, în cadrul conferinţei "Cancerul de la prevenţie la paleaţie", secţiunea "Prevenţia, diagnosticul şi tratamentul ţintit în oncologie şi extinderea accesului la îngrijiri paleative", moderat de preşedintele Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură, Mihaela Geoană.

Bazac a spus că vrea să pună lucrurile în ordine pentru că sunt multe probleme în sistemul oncologic.

În program vor fi incluşi medicii de familie care vor fi plătiţi suplimentar. Mai mult, există specialişti care să poată interpreta testele Babeş - Papanicolau.

Institutele oncologice din Cluj şi Bucureşti vor avea în subordine câte patru centre unde vor fi făcute investigaţiile, a susţinut ministrul Sănătăţii.

"Nu trebuie sa facem un exerciţiu de imaginaţie pentru a întrevedea cât de mult se poate face împreună, punând într-un efort comun infrastructura de sănătate, mobilizarea şi implicarea societăţii civile, expertiza organismelor internaţionale, finanţarea din partea companiilor farmaceutice şi forţa presei. Cancerul nu alege. Însă noi putem alege să prevenim. Este mai mult decât o opţiune. Pentru toţi cei care suntem aici este o responsabilitate", a mai spus Bazac, precizând că mortalitatea prin cancer de col uterin este cea mai ridicată din Europa.

Campania din 2009, vizează, într-o prima etapă, informarea şi instruirea medicilor şi a profesorilor care se vor întâlni ulterior cu părinţii, la şcoală şi în cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva virusului HPV.

"Este o abordare «door-to-door» ce presupune un dialog şi o comunicare directă în interiorul triadei medic-profesor-părinte, esenţială pentru dezvoltarea copiiilor noştri. De asemenea, am îndreptat şi target-ul urmărit pentru această metodă de prevenţie. Acum vizăm pentru imunizarea împotriva virusului HPV elevele cu vârsta între 10 şi 14 ani, şi nu 9-11 ani cum a fost înainte, a declarat Bazac.

Ministrul a precizat că această campanie de informare nu va fi urmată obligatoriu şi de o campanie de vaccinare. Imunizarea va avea loc numai dacă, statistic, minimum jumătate dintre părinţi înţeleg utilitatea demersului şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii.

"Eu sper că această campanie de informare să aibă succes şi să reuşească să convingă părinţii de beneficiile vaccinarii anti HPV. Cred în această metodă de prevenţie a cancerului de col uterin şi nu aş avea nicio rezervă să îmi vaccinez propria fiică", a conchis Bazac.

Un Comitet Naţional a definit şi a agreat campania de informare lansată oficial, duminica trecută. Acest comitet a reunit, în premieră pentru un program de sănătate din România, reprezentanţi ai MS, ai Ministerului Educaţiei, ai OMS, ai UNICEF, ai Fondului ONU pentru populaţie, ai societăţii civile, epidemiologi, oncologi, jurnalişti şi companiile producătoare ale vaccinului HPV.

Video Stirileprotv.ro


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici