Tinerii cer proceduri obligatorii pentru operatorii 112 şi transformarea modului în care statul abordează agresiunile asupra copiilor şi femeilor

Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI) solicită proceduri obligatorii pentru operatorii 112 care preiau apeluri referitoare la agresiuni asupra femeilor şi copiilor.

597 afişări
Imaginea articolului Tinerii cer proceduri obligatorii pentru operatorii 112 şi transformarea modului în care statul abordează agresiunile asupra copiilor şi femeilor

Tinerii cer proceduri obligatorii pentru operatorii 112 şi transformarea modului în care statul abordează agresiunile asupra copiilor şi femeilor

Demersul vine ca replică la răspunsul forţelor de ordine în urma răpirii Alexandrei Măceşanu şi, anterior, a Luizei Melencu.

"Din informaţiile disponibile până în prezent, constatăm că avem de-a face cu o instituţionalizare a neîncrederii faţă de copiii şi femeile agresate şi cu învinovăţirea lor pentru agresiunile la care sunt supuse, cu o falsă pudoare promovată în şcoli care blochează accesul tinerilor şi în special a tinerelor la informaţii care le pot proteja faţă de abuzuri, cu lipsa de proceduri obligatorii care să nu permită batjocorirea victimelor care apelează la ajutor şi descurajarea lor din a-şi căuta dreptatea, precum şi cu măsuri de politică publică dăunătoare siguranţei elevilor şi tinerilor. În cazul instituţiilor de protecţia a copilului, sunt cazuri în care semnalări repetate ale unor abuzuri prin numărul unic de urgenţă 112 au fost ignorate sau tratate superficial, însă confirmate ulterior de anchete şi în instanţă", arată cele patru organizaţii, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Tinerii consideră, astfel, că măsurile care se impun trebuie să conducă societatea spre respingerea totală a agresiunilor faţă de femei şi copii şi tratarea lor cu maximă seriozitate.

"Acest lucru trebuie să se realizeze prin sistemul de educaţie, prin modul în care sunt formaţi cei care trebuie să gestioneze astfel de cazuri din partea autorităţilor publice şi procedurile pe care sunt obligaţi să le respecte, inclusiv sancţiunile aplicate în caz de abateri, precum şi prin susţinerea organizaţiilor neguvernamentale de profil. Nu în ultimul rând, statul are obligaţia de a se asigura că, prin politicile sale publice, nu pune în pericol copiii şi elevii, sau tinerii, inclusiv prin asigurarea transportului în comun pentru acces la şcoală", potrivit sursei citate.

În acest context, Consiliul Tineretului din România (CTR), Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi (CTI) solicită adoptarea următoarelor măsuri:

• Instituirea de proceduri obligatorii care definesc modul de acţiune al operatorilor 112 şi al poliţiştilor care preiau apelurile în cazuri de lipsire de libertate, viol, violenţă domestică şi alte agresiuni asupra copiilor şi femeilor şi care asigură tratarea acestor cazuri cu maximă celeritate şi seriozitate. Solicităm ca atât noi, cât şi organizaţiile de drepturile omului, inclusiv cele specializate în drepturile copiilor şi femeilor, să fim consultaţi înainte de adoptarea acestor proceduri.
• Introducerea de camere video obligatorii pentru toate echipajele agenţilor forţelor de ordine care operează pe teren şi înregistrarea tuturor apelurilor, astfel, încât, în cazurile în care acest lucru se impune, să poată fi verificată corectitudinea intervenţiei şi respectarea procedurilor aferente, respectiv să fie aplicate sancţiuni.
• Introducerea educaţiei sexuale şi a educaţiei juridice în şcoli, astfel încât caracteristicile unei relaţii sănătoase, aspectele privind consimţământul, precum şi aspectele psihologice, sociale şi legale referitoare la violenţă fizică sau psihică şi la infracţiuni sexuale să fie abordate corespunzător şi pluridisciplinar. Toţi copiii şi tinerii trebuie să fie educaţi în spiritul egalităţii de drepturi între femei şi bărbaţi, al respectării consimţământului în relaţii şi al faptului că nu există nicio justificare pentru o agresiune fizică sau sexuală îndreptată asupra unei femei sau asupra oricui altcuiva.
• Revizuirea politicilor publice referitoare la naveta elevilor, astfel încât drumul tuturor elevilor la şcoală să fie asigurat prin transport în comun.
• Introducerea unui mecanism cu caracter obligatoriu prin care orice formă de agresiune, verbală sau fizică, din partea personalului să poată fi reclamată anonim, în instituţiile de educaţie şi protecţie a copilului. Simplificarea accesului organizaţiilor de drepturile omului pentru documentarea de eventuale cazuri de abuz şi eliminarea din regulamentele şcolare a prevederilor care opresc copiii şi elevii din a documenta şi folosi dovezi ale unor eventuale abuzuri şi agresiuni comise în acest cadru.
• Instituirea unei protecţii speciale pentru copiii şi elevii care semnalează nereguli în şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului
• Incriminarea, ca faptă penală, a „pornografiei de răzbunare” - a distribuirii sau publicării de fotografii sau imagini video nud sau din timpul unui act sexual de orice fel, fără consimţământul persoanelor expuse.
• Derularea de campanii de informare de interes public prin canalele de televiziune şi radio referitoare la agresiunile fizice şi sexuale asupra copiilor şi femeilor.

Cele patru organizaţii solicită Guvernului României şi instituţiilor abilitate să ofere un răspuns ferm la solicitări în cel mai scurt timp. "Încurajăm românii să ceară, de câte ori au ocazia, tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi să solicite autorităţilor publice să asigure în mod efectiv protecţia copiilor şi femeilor faţă de abuzuri şi agresiuni, să elimine impostorii din funcţiile de conducere, în special în instituţiile care ar trebui să asigure ordinea publică şi din cele care ar trebui să formeze personalul lor, precum şi să asigure o monitorizare independentă asupra modului în care formarea personalului şi procedurile care vizează astfel de infracţiuni sunt realizate", se mai arată în comunicat.

Taguri:
tineret,
copii,
femei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici