Toader, acuzat de subiectivism. AVIZ negativ la revocarea lui Lazăr: Ministrul Justiţiei a făcut o evaluare personală. Cererea, nelegală

Procurorii CSM arată, în motivare, că au avizat negativ revocarea procurorului general, deoarece solicitarea ministrului Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate şi Tudorel Toader a dovedit o evaluare personală, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale lui Augustin Lazăr.

2204 afișări
Imaginea articolului Toader, acuzat de subiectivism. AVIZ negativ la revocarea lui Lazăr: Ministrul Justiţiei a făcut o evaluare personală. Cererea, nelegală

AVIZ negativ la revocarea lui Lazăr: Cererea, nelegală. Ministrul Justiţiei a avut evaluare personală

„În procedura de evaluare a procurorului general al PÎCCJ, ministrul Justiţiei a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din acelaşi act normativ, raportându-se în principal la declaraţiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului şef al DNA şi al constatării de către Curtea Constituţională a unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României”, se arată în motivarea procurorilor CSM.

Potrivit sursei citate, raportul de evaluare a lui Lazăr nu respectă dispoziţiile legale în vigoare, standardele internaţionale şi naţionale în materia activităţii Ministerului Public şi contravine direcţiei jurisprudenţiale conturate atât de organismele internaţionale, cât şi de CCR.

„Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, avizul exprimat are caracter consultativ, iar potrivit Deciziei CCR nr. 358/2018, acesta poate viza atât legalitatea, cât şi temeinica propunerii de revocare din funcţia de procuror general, însă refuzul preşedintelui de eliberare din funcţie poate viza doar aspecte de legalitate, mai spune Secţia pentrui procurori a CSM.

Procurorii mai spun în motivare că solicitarea lui Tudorel Toader este nelegală, de aceea avizul pentru revocarea lui Lazăr este negativ.

„Având în vedere că solicitarea formulată de ministrul Justiţiei nu respectă condiţiile de legalitate, Secţia pentru procurori apreciază că nu se impune analiza, sub aspectul temeiniciei, a motivelor invocate în Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, se mai arată în motivare.

Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, luni, cererea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, cu un scor de 5 la 1, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul Consiliului. Votul pentru aviz pozitiv a fost al lui Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici