Tokes pune dezvăluirile despre divorţul său pe seama unei conspiraţii ochestrate de fosta Securitate

Europarlamentarul Laszlo Tokes susţine că se simte în mijlocul unei "conspiraţii majore" îndreptate împotriva sa, care a culminat cu dezvăluirile despre divorţul intentat de soţia sa, după ce el a început să dea publicităţii nume ale foştilor colaboratori ai Securităţii din Biserica Reformată.

54 afișări
Imaginea articolului Tokes pune dezvăluirile despre divorţul său pe seama unei conspiraţii ochestrate de fosta Securitate

Tokes pune dezvăluirile despre divorţul său pe seama unei conspiraţii ochestrate de fosta Securitate (Imagine: Ciprian Sterian /Mediafax Foto)

Tokes a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea, că nu se lasă intimidat de "campania negativă" pornită la adresa sa şi că va continua deconspirările, deşi împotriva sa s-au coalizat foştii colaboratori ai Securităţii, reactivaţi de foşti ofiţeri de Securitate.

După conferinţa de presă, Tokes a împărţit presei un comunicat potrivit căruia "continuarea activităţii de deconspirare se loveşte de o puternică rezistenţă".

În document, Tokes arată că nu poate fi trecut cu vederea faptul că după ultimele sale dezvăluiri "a urmat o serie de contratacuri puternice şi încercări, directe sau indirecte, de a bloca prezentarea adevărului".

De asemenea, fostul episcop reformat îşi exprimă bănuiala, în documentul citat, că "foştii ofiţeri sub acoperire ai Securităţii i-au reactivat pe vechii colaboratori", în încercarea de a-l discredita şi de a compromite campania sa de dezvăluiri, tentative care au culminat cu prezentarea documentelor din dosarul de divorţ intentat de soţia sa.

Din lista celor care urmăresc compromiterea sa ar face parte, potrivit europarlamentarului, nu doar foşti securişti, ziarişti orădeni şi politicieni din UDMR, ci şi mulţi preoţi dintre cei vizaţi de deconspirare.

"În ciuda numeroaselor diversiuni, dezvăluirile vor continua. La două decenii de la începutul schimbării de regim, asanarea morală este o o prioritate a societăţii şi a naţiunii noastre", a anunţat Tokes.

Soţia europarlamentarului Laszlo Tokes a intentat divorţ la Judecătoria Oradea, iar în solicitarea depusă în instanţă arată că este exclusiv vina soţului său, fost episcop reformat de Piatra Craiului, pe care îl acuză de infidelitate. În cererea de divorţ, Edith Tokes îşi acuză soţul, printre altele, de "nenumărate aventuri pe care le-a avut, unele de care ştiau şi colegii lui, din moment ce nu s-a sfiit să fie discret". Ea adaugă că, "dacă se impune", va dovedi aceste lucruri "cu martori sau înscrisuri: scrisori de dragoste, sms-uri, notiţe". Edith Tokes susţine că în cei 25 de ani de căsătorie a fost "terorizată şi traumatizată psihic" de soţul său, care avea obiceiuri "absurde", între care şi acela de a comunica în scris cu familia.

Primul termen al procesului de divorţ a fost stabilit la Judecătoria Oradea pentru 12 mai.

Tokes a cerut Judecătoriei Oradea să înceapă o anchetă internă care să stabilească dacă detaliile despre divorţul intentat de soţia sa au ajuns în presă din arhiva instanţei.

Judecătoria Oradea s-a delimitat de dezbaterea publică generată de divorţul europarlamentarului Laszlo Tokes şi a solicitat părţilor, dar şi presei, să nu facă speculaţii de natură politică în privinţa modului în care va fi soluţionat acest caz.

Eurodeputatul Laszlo Tokes a făcut publică, în 16 februarie, o listă cuprinzând 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi al fostei Miliţii care au activat pentru urmărirea personalului Bisericii Reformate şi a unor persoane din anturajul acestora, în perioada 1975-1989.

În 1 martie, Laszlo Tokes a prezentat încă 37 de nume de ofiţeri şi subofiţeri ai fostei Securităţi şi ai Miliţiei care ar fi urmărit angajaţi şi enoriaşi ai Bisericii Reformate, acestea fiind adăugate pe lista cu peste o sută de nume dată publicităţii în februarie.

Vineri, Tokes a prezentat presei alte două liste cu 24 de preoţi reformaţi despre care a spus că au fost informatori ai Securităţii şi a criticat atitudinea Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică, afirmând că "dau dovadă de ignoranţă" în această chestiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici