Toni Greblă, după decizia CCR: La Dragnea continuă judecata. Cei judecaţi în apel au cale de atac

Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, după decizia CCR privind completele de la ÎCCJ, că după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în cazul unor dosare definitive se poate ajunge la revizuire sau se poate formula o contestaţie în anulare.

3657 afișări
Imaginea articolului Toni Greblă, după decizia CCR: La Dragnea continuă judecata. Cei judecaţi în apel au cale de atac

Toni Greblă, după decizia CCR: La Dragnea continuă judecata. Cei judecaţi în apel au cale de atac

„Statul, prin instituţiile sale, are obligaţia să respecte de îndată deciziile instanţelor de judecată şi respectiv ale Curţii Constituţionale, astfel încât nici nu mai trebuie aşteptată motivarea Curţii şi Înalta Curte trebuie să se conformeze. După ce va apărea în Monitorul Oficial decizia Curţii, sunt căile prevăzute de lege, revizuire, contestaţie în anulare, nu pot să dau acum o opinie general valabilă, prin care cei care au fost judecaţi în apel de către un complet de 5 judecători format cu nerespectarea art.32 din Legea 304 au la îndemână această cale de atac pentru a reforma deciziile pentru că nerespectarea compunerii completelor de judecată este sancţionată cu nulitatea absolută”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, întrebat ce înseamnă concret decizia CCR privind formarea completelor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Greblă a adăugat că se referă doar la dosarele rămase definitive. „Numai cele rămase definitive, pentru că celelalte sunt în curs de soluţionare şi se va remedia această deficienţă în compunerea completelor şi se va da o soluţie finală pe un complet constituit conform legii”, a aratat acesta.

Întrebat cum comentează afirmaţiile opoziţiei că decizia CCR l-ar putea ajuta pe preşedintele PSD Liviu Dragnea, secretarul general al Guvernului a indicat că „nu ai ce să reformezi” în cazul liderului social-democrat.

„Păi nu, pentru că din câte ştiu eu hotărârea dlui Dragnea, dacă vă referiţi la asta, nu e definitivă, aşa încât nu ai ce să reformezi acolo, ci continuă judecata cu un complet constituit conform legii. Legea şi deciziile Curţii Constituţionale se aplică <erga omnes>, nu unei anumite persoane. Sigur, poate să profite şi Ionescu, şi Popescu, de această lege, dar nu are nicio...V-am spus, din câte ştiu eu dosarul dlui Dragnea este în fază de apel, e chiar la începutul apelului şi va fi judecat în continuare de un complet compus conform art.32 din Legea 304”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Toni Greblă.

Curtea Constituţională a României a anunţat, miercuri, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

La Înalta Curte, Colegiul de conducere a decis să se aplice doar de la 1 ianuarie 2018, în timp ce Guvernul susţine că nu este respectat forul legislativ şi deciziile acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici