Video Tramvai de Mărţişor, la Iaşi. Un etnograf a vorbit în tramvai despre cât de diferit era primul mărţişor | FOTO, VIDEO

Ieşenii se pot bucura în această lună de „tramvaiul Mărţişorului”, iar prima călătorie a inclus, vineri, şi o discuţie a călătorilor cu etnograful Angela Olaru. Aceasta le-a vorbit pasagerilor despre însemnătatea sărbătorii care marchează sosirea primăverii.

346 afișări

„Tramvaiul Mărţişorului” are o fâşie sub liniile ferestrelor în alb şi roşu, culori reprezentative pentru sărbătoarea mărţişorului. În dreptul fiecărui buton de acces în tramvai există marcaje care indică pasagerilor că vor urca în „tramvaiul Mărţişorului”.

Călătorii primei curse cu tramvaiul au avut, vineri, şi o discuţie cu etnograful Angela Olaru. Aceasta le-a povestit ieşenilor că la început, mărţişorul era confecţionat dintr-un fir de lână alb şi unul vopsit în negru. Firele se confecţionau la răsăritul soarelui de către mame şi erau legate la mână copiilor. Se credea că, astfel, copilul respectiv se va bucura pe parcusul anului de sănătate. În timp, firul alb a rămas, iar cel negru a fost înlocuit de cel roşu.

„Firul de lână neagră însemna iarna, frigul, tot ce era mai trist şi mai urât. Treptat firul alb a rămas pentru totdeauna în şnurul mărţişorului, iar cel negru a fost înlocuit pe bună dreptate cu culoarea roşie. Culoarea roşie are o simbolistică foarte bogată. Culoarea roşie înseamnă culoarea sângelui, înseamnă putere, înseamnă viaţă, înseamnă optimism”, a povestit etnograful Angela Olaru.

De asemenea, în tramvai ieşenii pot admira şi 30 de imagini reprezentative din istoria Mărţişorului.

Oamenii s-au bucurat de această iniţiativă inedită de a promova simbolul mărţişorului.

„Povestea a fost captivantă. Deşi ştiam unele aspecte, ne-a spus multe lucruri interesante şi noi pentru mine doamna profesor. Foarte interesant, mi-a plăcut foarte mult”, a spus pentru MEDIAFAX o călătoare.

Alţi călători au afirmat că ideea „tramvaiului Mărţişor” este unică în ţară.

„Inovativă. Pentru mine este prima pe care o ştiu şi pe care o văd. Nu am mai văzut asemenea tramvaie şi nu cred că mai există în ţară”, a declarat un alt călător.

Prima călătorie cu „tramvaiul Mărţişorului” a fost gratuită, iar călătorii au primit mărţişoare în loc de bilete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici