Transportatorii protestează la Arad faţă de "abuzurile" autorităţilor ungare

Aproximativ 70 de de camioane vor participa la un protest ce va fi organizat, duminică, pe centura rutieră a municipiului Arad, parte a DN 7, transportatorii fiind nemulţumiţi mai ales de comportamentul autorităţilor ungare la frontiera cu România.

63 afișări
Imaginea articolului Transportatorii protestează la Arad faţă de "abuzurile" autorităţilor ungare

Transportatorii protestează la Arad faţă de "abuzurile" autorităţilor ungare (Imagine: Mediafax Foto)

Conducerea Asociaţiei Patronale a Transportatorilor "Europa 2002", care reprezintă 190 de firme de transport ce deţin aproximativ 5.000 de camioane, a anunţat, sâmbătă, organizarea unui marş de protest de circa două ore, care va afecta traficul pe drumul de centură al Aradului, drum ce face legătura între vama Nădlac şi şoselele spre Deva şi Oradea.

"Ne solidarizăm în acest fel cu toate revendicările transportatorilor din România, care vor organiza proteste similare în câteva oraşe", a declarat consilierul juridic al asociaţiei, Cosim Galu.

Faţă de revendicările transportatorilor din ţară, membrii Asociaţiei "Europa 2002" acuză abuzuri ale autorităţilor de frontieră ungare şi lipsa de reacţie a oficialilor români în astfel de cazuri.

Conform lui Dorin Pop, vicepreşedintele "Europa 2002", în ultimele trei luni, la sediul asociaţiei au făcut sesizări sute de şoferi de camioane, iar circa o sută dintre ei au contestat amenzi primite pe teritoriul Ungariei.

"Ni se sesizează numeroase abuzuri ale angajaţilor Gărzii de Finanţe din Ungaria, care amendează cu precădere şoferi români. Motivele sunt puerile, cel mai adesea fiind invocată nerespectarea timpilor de odihnă ai şoferilor, redaţi de aparatul tahograf. În plus, deşi controalele la frontiera cu Ungaria ar trebui să aibă loc prin sondaj, după aderarea României la UE, şoferii români sunt verificaţi excesiv şi li se găseşte mereu o problemă cât de mică, pentru a fi amendaţi. Aceste controale excesive provoacă adesea cozi kilometrice, mai ales la Nădlac", a declarat Pop.

Vicepreşedintele asociaţiei mai spune că o mare nemulţumire a şoferilor este legată de faptul că autorităţile ungare le sechestrează camioanele până ce plătesc amenzile.

"În Ungaria sunt cele mai mari amenzi din UE, de 1600 şi 3200 de euro, iar şoferii nu pot pleca cu camionul dacă nu achită pe loc. Rareori se întâmplă ca un şofer să aibă aşa sume mari asupra lui, astfel că se pierde mult timp până la achitarea acestor amenzi. Cel mai grav este că şoferii nu pot contesta amenzile, pentru că din moment ce le plătesc pe loc înseamnă automat că au recunoscut încălcarea legii. Nicio contestaţie depusă până acum nu a fost soluţionată favorabil din aceatsă cauză", a spus Pop.

Dorin Pop susţine că are informaţii de la surse din cadrul Gărzii de Finanţe Ungare conform cărora în fiecare lună se aplică amenzi în cuantum de 350.000 - 400.000 de euro numai şoferilor opriţi la Nădlac.

Camionagiii arădeni se mai plâng de starea proastă a drumurilor şi de lipsa rovinietelor pentru o zi din zona de frontieră Nădlac.

"Fiecare firmă de transport plăteşte la stat peste 90 de taxe şi impozite, dar nu ni se oferă niciun fel de sprijin, iar de construirea de drumuri şi autostrăzi nici nu mai putem vorbi", a adăugat consilierul juridic Cosimn Galu.

Protestul este autorizat între orele 08.00 şi 14.00, însă camionagiii arădeni spun că vor participa la marş circa două ore, începând cu ora 10.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici