Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim

Trei din cele cinci confederaţii sindicale au decis să semneze acordul cu Guvernul privind salariul minim, dar au unele precizări la text, care nu modifică partea de conţinut, ci doar "responsabilizează actorii" care se angajează să respecte acest protocol iar celelalte două urmează să decidă marţi.

13 afișări
Imaginea articolului Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim

Trei confederaţii sindicale vor semna acordul privind salariul minim (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că organizaţia pe care o conduce şi alte două confederaţii - Meridian şi CSDR - au hotărât că vor semna acordul cu Executivul privind majorarea salariului minim, dar vor aduce textului guvernamental unele completări, cuprinse în şase articole.

"Completările noastre nu modifică partea de conţinut a textului, ci doar responsabilizează toţi actorii care se angajează să respecte protocolul. Astfel, noi vrem ca Guvernul să se angajeze să emită două hotărâri anuale cu privire la majorarea salariului minim, una pe bază de prognoză, la 1 ianuarie şi alta pe bază de realizări, la 1 iulie, astfel ca în 2014 raportul dintre salariul minim şi cel mediu să ajungă de la sub 30 la sută, cât este în prezent, la 50 la sută", a precizat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a afirmat că BNS şi CNSLR Frăţia vor hotărî, marţi, dacă vor semna acordul.

Confederaţiile sindicale au anunţat, miercurea trecută, la finalul întâlnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că vor stabili săptămâna viitoare dacă acceptă oferta Guvernului de majorare a salariului minim la 540 de lei de la 1 octombrie.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu le-a propuns, miercurea trecută, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale să accepte ca salariul minim să fie majorat la 540 de lei de la 1 octombrie şi la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, cu o creştere ulterioară graduală de o sută de lei pe an.

Sindicalişii au organizat, timp de două săptămâni, pichete de protest, la sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor, precum şi la Palatul Victoria. Aceştia ameninţau atunci cu un miting de amploare dacă Executivul nu va aproba majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici