Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Graţierea singură nu rezolvă problemele. Cei care ies din închisori sunt tot semenii noştri

Graţierea singură nu rezolvă problemele din sistemul penitenciar, ea trebuind însoţită de măsuri alternative de executare a pedepsei, a declarat, miercuri seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

2485 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Graţierea singură nu rezolvă problemele. Cei care ies din închisori sunt tot semenii noştri

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Graţierea singură nu rezolvă problemele; cei care ies din închisori sunt tot semenii noştri (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

"Există problema supraaglomerării din penitenciare pe care nimeni nu o contestă. Nu ştiu dacă neapărat populaţia penitenciară exprimă o creştere spectaculoasă infracţional sau dacă nu cumva este şi consecinţa unei legislaţii penale nu totodeauna foarte coerentă. Lumea juridică spune că la concursul de infracţiuni uneori condamnaţii stau mai mult în puşcărie petru sporuri decât pentru pedepsele cuvenite faptelor săvârşite. Avem aglomeraţia din penitenciare faţă de care se caută şi trebuie să găsim soluţii de rezolvare pentru că el (deţinutul -n.r.) este în penitenciar, plăteşte pentru comiterea unor fapte antisociale, dar plata aceea, condiţiile de detenţie nu trebuie să fie unele de natură să îi degradeze personalitatea. Nu trebuie să fie unele de natură să îi afecteze demnitatea, poate chiar şi sănătatea, viaţa. El este un om, va ieşi de acolo peste o lună, peste nouă şi va fi semenul nostru, cum e şi acum, iar acolo el deja are o traumă a privării. (...) Graţierea singură nu rezolvă problemele. (...) Graţierea în sine nu e unica soluţie, nu e soluţia miraculoasă, ea trebuie însoţită de măsuri alternative, de executare a pedepsei, de individualizare a executării pedepsei", a declarat, miercuri seară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la TVR.

La finalul lunii ianuarie, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat că circa 8.500 de deţinuţi ar trebui să plece din penitenciare sau să le fie construite locuri de cazare pentru reducerea supraaglomerării din închisori.

"Circa 8.500 de deţinuţi ar trebui să plece din penitenciare sau să le construim locuri de cazare pentru aceştia", a precizat, la ieşirea de la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici