Tudorel Toader, portretul robot al viitorului procuror general: Să fie de bună-credinţă şi ataşat de oameni

Ministrul Justiţiei a declarat, joi, că un viitor procuror general va trebui să fie o persoană cu multă bună-credinţă şi cu ataşament faţă de oameni şi faţă de libertăţile fundamentale ale cetăţeanului. Precizările vin după ce MJ a declanşat procedura de selecţie pentru un nou procuror general.

326 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, portretul robot al viitorului procuror general: Să fie de bună-credinţă şi ataşat de oameni

Tudorel Toader: Noul procuror general trebuie să fie de bună-credinţă şi ataşat de oameni

„Portretul procurorului general - dar nu robot, ci portretul uman - va trebui să fie cineva cu abilităţi manageriale, care are cunoştinţe profesionale, care cunoaşte sistemul cu bunele şi cu mai puţin bunele lui, care are capacitatea de a-l reforma acolo unde este nevoie, şi peste toate cele pe care le-am enumerat, trebuie şi multă bună-credinţă, trebuie ataşament faţă de oameni, trebuie ataşament faţă de drepturile, libertăţile fundamentale ale cetăţeanului, trebuie ataşament faţă de valorile statului de drept, faţă de valorile europene”, a declarat, joi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Precizările vin după ce Ministerul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de selecţie pentru numirea unui nou procuror general al PÎCCJ, funcţie care va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr. Procedura se desfăşoară între 13 martie şi 5 aprilie.

Ministerul Justiţiei organizează, la sediul din Bucureşti, în perioada 13.03.2019 - 5.04.2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019, se arată pe site-ul Ministerului Justiţiei. Candidaţii vor susţine şi un interviu în faţa ministrului Tudorel Toader.

Potrivit anunţului, candidaţii pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17:30 la Direcţia resurse umane din Ministerul Justiţiei.

Mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, se încheie în data de 28 aprilie, potrivit CV-ului său. Însă, Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Lazăr din funcţie în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, cerere care încă se judecă.

Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuşi la Klaus Iohannis, care a anunţat, în luna ianuarie 2019, că nu îl va revoca pe procuror, deşi Toader a transmis de mai multe ori documentele prin care a cerut înlăturarea lui Lazăr din funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici