Turcan a anunţat care sunt excepţiile la interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul/ Aproximativ 35.000 de bugetari primesc şi pensie, şi salariu

  • Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat joi lansarea în dezbatere a proiectului de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.
  • Acesta va interzice cumului pensiei cu salariul în sistemul public.
  • Ministrul a spus că vor exista şi excepţii.
  • Turcan a menţionat că aproximativ 35.000 de angajaţi din sistemul public beneficiază în prezent şi de pensie.
7794 afișări
Imaginea articolului Turcan a anunţat care sunt excepţiile la interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul/ Aproximativ 35.000 de bugetari primesc şi pensie, şi salariu

Raluca Turcan a anunţat care sunt excepţiile la interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul

Potrivit ministrului Muncii Raluica Turcan, proiectul va fi prezentat, după dezbaterea publică, în şedinţă de Guvern pentru aprobare.

Acesta prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensionare şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta până la vârsta de 70 de ani. „Este vorba de o opţiune a angajatului”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a anunţat că persoanele care au optat pentru continuarea activităţii pot reveni asupra deciziei.

Conforma acesteia, proiectul se adresează celor care au contract individual de muncă sau raport de serviciu, „aşadar şi pentru sistemul public, şi pentru sistemul privat”.

CITEŞTE şi Raluca Turcan: Aproximativ 35.000 de bugetari primesc şi pensie, şi salariu

„Pentru a opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare”, a mai precizat ministrul Muncii.

Ea a precizat că în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul prealabil al angajatorului.

„Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi este o măsură de echitate socială şi juridică”, a mai spus Raluca Turcan.

„Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceştia se pot înadra pe durată nedeterminată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani”, a precizat ministrul.

Raluca Turcan a anunţat care sunt excepţiile de la această prevedere.

„Excepţiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative. Evident că noi am plecat în acest demers cu dorinţa de a face o lege constituţională şi atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituţie. De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996, personalul didactic prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale, persoanele încadreate în gradul 3 de invaliditate pentru că există o decizie a Curţii Constituţionale, membrii Academiei Române şi de asemenea persoanele din cadrul autorităţilor administratiove autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mndat cu o durată prevăzută de lege. Aceasta este o măsură necesară astfel încât norma legală să fie constituţională”, a declarat Turcan.

 

Turcan: Aproximativ 35.000 de bugetari primesc şi pensie, şi salariu

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că aproximativ 35.000 de angajaţi din sistemul public beneficiază în prezent şi de pensie.

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 120.000 de persoane, aflate în pensie, au şi diferite contracte de muncă. Ea a lansat joi în dezbatere proiectul de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Acesta va interzice cumului pensiei cu salariul în sistemul public.

„În momentul de faţă această măsură nu este privită ca o măsură de a face economie la bugetul de stat, ci o măsură care să încurajeze viaţa profesională activă. Pentru că avem o evaluare şi în momentul de faţă în România există peste 120.000 de persoane peste 65 de ani care au diferite forme de contracte. Aşadar sunt oameni în România peste 65 de ani care îşi doresc să muncească. Exist ac solic, Noi dorim să flexibilizăm relaţia dintre angajaţii peste 65 de ani şi angajatori”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată de jurnalişti câţi bugetari bugetari au şi pensii, şi salarii, Raluca Turcan a spus că e vorba de aproximativ 35.000 de persoane.

„Despre persoanele în sistemul public, în momentul de faţă pot spune că există aproximativ 35.000. Spun aproximativ pentru că sistemul de apărare şi ordine publică au propriul sistem de contributivitate şi informaţiile nu sunt în totalitate cunoscute. (...) În momentul în care această lege intră în vigoare vom vedea câte contracte de muncă se suspendă", a mai spus ministrul.

Ea a precizat că această prevedere nu se va aplica şi în mediul privat. „În mediul privat, pot să cumuleze penseile cu salariile. Sunt beneficiari ai sistemului public de pensii, dar sunt angajaţi la privat. Nu cumulează două surse de venit de la stat”, a precizat Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici