Turnătorul lui Horaţiu Mălăele a făcut scandal la CNSAS

Directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, Paraschiv Usturoiu a făcut scandal, luni, la sediul CNSAS, nemulţumit de apariţia în presă a unor articole despre concluzia Colegiului, potrivit căreia a colaborat cu Securitatea.

43 afișări
Imaginea articolului Turnătorul lui Horaţiu Mălăele a făcut scandal la CNSAS

Turnătorul lui Horaţiu Mălăele a făcut scandal la CNSAS (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, Paraschiv Usturoiu, s-a prezentat, luni, la sediul Consiliului Naţional pentru Studirea Arhivelor Securităţii (CNSAS) reproşându-le celor din Consiliu că ar fi furnizat în presă înformaţii despre relaţia sa cu Securitatea.

Usturoiu a plecat, abia după ce i s-a explicat că informaţiile provin din documentele depuse la dosarul de la Tribunalul Bucureşti.

În 15 octombrie, CNSAS a sesizat instanţa pentru a se pronunţa asupra calităţii de colaborator al directorului Direcţiei pentru Cultură Vrancea. Potrivit acestor documente, Usturoiu ar fi dat informaţii despre artişti, cântăreţi şi scriitori. Procesul începe în 18 noiembrie.

Regizorul Horaţiu Mălăele, unul dintre cei despre care Usturoiu ar fi dat informaţii fostei Securităţi, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că a aflat din presă că ar fi fost denunţat la Securitate.

"O să încerc sa aflu mai multe lucruri despre cazul acesta, dar nu mă interesează foarte tare ce s-a întâmplat acum 20 de ani. De altfel, noi toţi am fost turnaţi la Securitate în perioada aceea", a mai declarat regizorul.

În ediţia de luni a cotidianului Evenimentul Zilei, se arată că actualul şef al Direcţiei de Cultură Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a dat informaţii Securităţii despre Horaţiu Mălăele, în aprilie 1988, după ce acesta din urmă a susţinut un recital la Focşani.

Concret, în acţiunea formulată la tribunal, CNSAS arată că, într-o informare făcută Securităţii pe 19 aprilie 1988, Paraschiv Usturoiu a scris despre recitalul susţinut de Horaţiu Mălăele: „(…) A introdus o serie de afirmaţii care au stârnit hazul, dar aveau un caracter politic interpretabil. Dintre ele reţin: «Mă duc la frigider, deschid, şi ce credeţi că găsesc în el… frig!!» sau «Tai o felie de salam pe o pâine!!!». (…) A folosit expresii vulgare, aproape triviale. Publicul l-a ovaţionat, apreciind curajul său de a exprima astfel de idei. Menţionez că la spectacol au participat oficialităţile judeţului până la cel mai înalt nivel şi că el cunoştea acest lucru, cât şi faptul că spectacolul s-a realizat cu sprijinul acelor oficialităţi“.

Potrivit datelor CNSAS, şeful Direcţiei de Cultură Vrancea semnase angajamentul de colaborare cu Securitatea încă de pe 2 martie 1977, când a primit numele conspirativ "Zamparo" după ce în prealabil "turnase" mai multe persoane.

CNSAS a mai descoperit că, pe baza materialelor furnizate de Zamparo, Securitatea a deschis dosare de urmărire informativă pe numele a patru scriitori care participau la cenaclul literar "Mioriţa" (cenaclu la care mergeau scriitori din toată ţara). Tot în urma informărilor lui Paraschiv Usturoiu, Securitatea "l-a atenţionat pe numitul S.V.", întrucât era ascultător al postului Europa Liberă şi s-a declarat adept al lui Paul Goma.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici