Ucraina, în profundă criză demografică / Apel către ţările UE: nu ne reţineţi refugiaţii

De la 52 de milioane de locuitori în 1991, Ucraina a scăzut la 28-29 milioane, iar administraţia Zelenski le cere aliaţilor săi europeni „facilitarea întoarcerii cetăţenilor ucraineni”.

16903 afișări
Imaginea articolului Ucraina, în profundă criză demografică / Apel către ţările UE: nu ne reţineţi refugiaţii

Ucraina, în criză demografică / Apel către ţările UE: nu ne reţineţi refugiaţii

Guvernul ucrainean este îngrijorat de scăderea drastică a populaţiei din ultimii ani. O criză demografică profundă - de la 52 de milioane de locuitori în 1991 la aproximativ 28 sau 29 de locuitori în prezent - care complică progresul războiului, mai ales în cazul în care acesta ar putea dura mult timp, şi pune în pericol perspectivele reconstrucţiei.

În primele luni ale agresiunii ruseşti, de acum doi ani, în jur de 8 milioane de oameni, în special femei şi copii, au fugit spre Europa îngroziţi de bombele lui Putin.

Noutatea constă în faptul că acum administraţia preşedintelui Volodimir Zelenski încearcă să ia măsuri, iar printre măsurile planificate se numără paşi cu aliaţii europeni pentru a facilita întoarcerea cetăţenilor lor.

Portalul european Politico a scris recent despre subiect, preluat şi explorat în profunzime de site-ul Ukrainska Pravda. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a menţionat acest lucru în ultimele sale călătorii în străinătate: „Discuţii informale şi contacte preliminare sunt în desfăşurare, se explorează modalităţi de facilitare a repatrierii”.

Măsurile temporare adoptate de Comisia Europeană pentru protejarea persoanelor care au fugit de invazia rusă ar trebui să expire în martie 2025 şi până atunci ar trebui clarificate noile politici de primire.

800.000 de bărbaţi buni de luptă au fugit

Printre primele preocupări ucrainene rămâne aceea de a spori revenirea a aproximativ 800.000 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care au fugit încălcând ordinul de mobilizare şi interdicţiile de expatriere promulgate de Zelenski în orele următoare atacului.

Comentatorii locali sunt conştienţi de gravitatea crizei demografice. „Aceasta este o întrebare existenţială pentru ţara noastră. Există regiuni aproape de zonele de război din Donbass, în jurul Harkovului, Herson şi Zaporojie, care sunt aproape complet nelocuite, rămânând puţini bătrâni şi bolnavi. Oraşe întregi precum Bahmut, Avdiivka, Marinka sau Kupiansk sunt goale, complet moarte.

Asistăm la o paralizie economică şi socială. Persoanele strămutate interne s-au adaptat să trăiască în sud-vest, departe de graniţa cu Rusia, şi nu se vor mai întoarce. Dar şi mai grav este faptul că peste un sfert, dacă nu jumătate, din cei aproximativ 6 milioane de refugiaţi intenţionează să rămână în noile lor ţări adoptate. Peste trei milioane beneficiază de politici generoase de primire în Germania, Polonia şi Cehia. Copiii merg la şcoală, învaţă limba, părinţii primesc case şi locuri de muncă, îşi pierd identitatea ucraineană”, explică Alexander Demenchuk.

Politologul aminteşte că Rusia, de la prăbuşirea URSS, acum 35 de ani, a suferit şi ea problema declinului demografic şi a îmbătrânirii. Demografii prevăd că în decurs de o jumătate de secol cetăţenii săi ar putea scădea de la 145 de milioane, în prezent, la mai puţin de 120. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici