UDMR: Suspendarea comerţului cu păsări vii în toată ţara va avea consecinţe drastice

UDMR nu este de acord cu suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii în toată ţara, pentru 30 de zile, o măsură decisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi cere ridicarea acestei măsuri.

563 afișări
Imaginea articolului UDMR: Suspendarea comerţului cu păsări vii în toată ţara va avea consecinţe drastice

UDMR: Suspendarea comerţului cu păsări vii în toată ţara va avea consecinţe drastice

UDMR nu este de acord cu decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care se suspendă activitatea comercială cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile pe tot teritoriul ţării, din cauza focarului de girpă aviară identificat în localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Deputatul UDMR Magyar Lóránd, specialist în activităţi agricole, a declarat că această decizie nu este bine întemeiată şi va avea consecinţe drastice.

Parlamentarul susţine că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar şi a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„Însă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mers mult mai departe şi a oprit comerţul cu păsări vii din întreaga ţară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriaşe atât pentru intermediari, cât şi pentru fermele de păsări şi pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în toată ţara şi dorim revenirea la primele restricţii, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lóránd, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură.

Acesta a amintit de o decizie luată în 2006 pentru a opri o epidemie de gripă aviară, „care a dus la haos şi incertitudine economică, aşa că acum sunt necesare decizii bune care să ţină cont de precauţiile economice şi de sănătatea animalelor”.

În urma depistării focarului de gripă aviară, circa 180.000 de capete de păsări din Ungheni au fost sacrificate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici