Udrea, la instanţă: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani pentru partid

Elena Udrea a declarat, vineri, audiată în calitate de martor în dosarul lui Vasile Blaga, că îi cerea bani fostului său soţ, Dorin Cocoş, pentru PDL. Potrivit fostului ministru, numirile în funcţiile de conducere din instituţiile de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid

966 afișări
Imaginea articolului Udrea, la instanţă: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani pentru partid

Udrea, la instanţă: Îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani pentru partid

"În funcţionarea PDL, ca şi în funcţionarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanţare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanţare, fiecare cât poate, iar cei cu funcţii trebuie să contribuie mai mult decât ceilalţi. Eu aveam obligaţia să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanţare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soţ să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanţe pentru toate sumele primite. Dacă ştiai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunţa în şedinţă şi se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reuşeau să aducă toate sumele şi existau atenţionări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau: Nu aţi achitat cotizaţia!”, a declarat fostul ministru Elena Udrea, în faţa instanţei.

Fostul ministru susţine că, uneori, finanţarea era făcută prin intermediari.

"Teoretic, se putea întâmpla ca oameni de afaceri care nu voiau sa apară, dacă erau apropiaţi şi de alte partide, şi atunci plăteau prin intermediul altor persoane. Presupun că intenţia acestora era aceea de a nu se cunoaşte interesul lor, în ipoteza în care nu se ştia cine anume va câştiga. Teoretic n-aveau motive, practic s-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanţat partidul care a pierdut", a mai spus aceasta la Tribunalul Bucureşti.

În ceea ce priveşte persoanele numite în funcţiile de conducere în instituţiile de stat, Udrea le-a spus judecătorilor că acestea se făceau la recomandarea membrilor de partid, fiind importantă susţinerea din partea unor organizaţii ale partidului cu rezultate bune.

"Existau situaţii când organizaţii cu rezultate bune să fie la egalitate, iar decizia se făcea in conducere. Nu de putine ori erau supărări în partid. Decizia se punea in discuţie, la Biroul Permanent Naţional, ce avea cam 16 membri. Era cu vot secret. Pentru a tranşa definitiv conflictul nu existau persoane în partid, la care să se apeleze. La final nu îşi asuma nimeni. Cunosc că Ştefan Gheorghe, în calitate de preşedinte al organizaţiei Neamţ, ce a avut rezultate bune în alegeri, a propus. Nu îmi amintesc pentru ce funcţii a făcut propuneri", a mai spus Udrea.

La ieşirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că, de mai bine de 30 de ani, conceptul de nepotism a evoluat în societate.

"Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în aşa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să îşi mulţumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva şi este o practică de 30 de ani.(...) Au fost numiţi sau angajaţi rude, prieteni în funcţii în instituţii publice. Nu mă refer la funcţii de conducere, mă refer la funcţii de execuţie în instituţii publice. Avem cazuri de cumnaţi care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD şi nu de la PDL. Modalitatea asta nu aş constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să ştiţi că nu primeam cereri să promovez legi sau să susţin cauze ale societăţii, eu primeam solicitări să angajez copiii, soţiile, neamurile în funcţii, să pun o pilă la primărie pentru o locuinţă la ANL, de la cetăţeni. (...) Noi funcţionăm pe conceptul de pile: Puneţi-mi şi mie o pilă doamna deputat să fac nu ştiu ce. Nimeni din familia mea, din apropiaţii mei nu apare în vreo funcţie de stat. Singura persoană pe care am susţinut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu", a spus Elena Udrea.

Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenţă în legătură cu finanţarea ilegală a Partidului Democrat Liberal, între 2011 şi 2012. Procurorii îl acuză că ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici