Un animal nemaintâlnit şi-a făcut apariţia în pădurile din Iaşi. Specialist: este prima înregistrare a lui în judeţ

  • În judeţul Iaşi şi-a făcut apariţia un nou prădător - şacalul auriu.
  • Animalul de talie medie şi-a făcut drum în ultimii ani în mai multe regiuni din Moldova unde în urmă cu 20 de ani nu era nicio şansă să poată fi observat.t.
  • În România, şacalul auriu este o specie protejată, doar în Delta Dunării fiind permisă vânarea acestuia.
  • Dacă se va răspândi, profesorul Ion Constantin avertizează că poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale.
13725 afișări
Imaginea articolului Un animal nemaintâlnit şi-a făcut apariţia în pădurile din Iaşi. Specialist: este prima înregistrare a lui în judeţ

Un animal nemaintâlnit şi-a făcut apariţia în Iaşi

Un grup de persoane a identificat anilmalul într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi şi a realizat prima filmare cu acesta, scrie „Ziarul de Iaşi“.

Profesorul Ion Constantin, specialist în zoologie, a explicat pentru Ziarul de Iaşi că lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu, dar şi încălzirea vremii.

„Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a explicat prof.dr. Ion Constantin.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a completat prof.dr. Ion Constantin.

Şacalul auriu (Canis aureus) este un mamifer carnivor sălbatic, din familia canidelor, asemănător cu vulpea şi lupul, de culoare galben-aurie, spre roşcat. Are coada scurtă, ciuntită la vârf, urechi relativ mari, ascuţite, îndreptate în sus şi bot ascuţit.

Lungimea corpului este de 0,70-1,05 m, iar greutatea poate atinge 15 kg. Trăieşte în nordul Africii, sudul Asiei şi în sudul Europei, inclusiv în România (subspecia Canis aureus moreoticus în sudul Olteniei, Munteniei şi Dobrogei).

Este un animal gregar, trăind în haite, fiind activ noapte. În timpul împerecherii sau al căutării congenerilor din haită, scoate un urlet pătrunzător, caracteristic. Se încrucişează cu câinele şi se poate îmblânzi relativ uşor. Se hrăneşte cu animale mici (păsări, şoareci sau alte rozătoare) şi hoituri, consumă şi multe vegetale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici