Un cardinal german contestat recunoaşte erori în cazurile de abuzuri sexuale

Cardinalul Rainer Maria Woelki a recunoscut erori în gestionarea abuzurilor sexuale în arhidieceza sa din Köln, în vestul Germaniei, într-un interviu acordat ziarului Rheinische Post publicat marţi.

824 afișări
Imaginea articolului Un cardinal german contestat recunoaşte erori în cazurile de abuzuri sexuale

Potrivit arhiepiscopului în vârstă de 66 de ani, anchetat de poliţie pentru că nu ar fi intervenit împotriva unui preot abuzator, Köln a fost una dintre primele dioceze care a întreprins o investigaţie amănunţită a acuzaţiilor, un proces pe care l-a descris ca fiind "laborios".

"Cu siguranţă am făcut greşeli. Ar fi trebuit să comunic mai bine cu cei implicaţi", a declarat el pentru ziar.

Arhidieceza se află în criză de când Woelki a decis în 2020 să nu publice un raport despre modul în care au fost gestionate acuzaţiile de abuz, invocând motive legale.

În 2021, Papa Francisc l-a trimis pe Woelki într-o „pauză sabatică” de 5 luni, după ce l-a acuzat de "erori grave" în comunicarea sa cu victimele şi cu publicul. Papa i-a cerut apoi o scrisoare de demisie, dar încă nu s-a exprimat asupra acesteia.

În cadrul interviului, Woelki a precizat că nu va demisiona din proprie iniţiativă. Doar papa îl poate revoca din funcţie, a spus cardinalul, adăugând că nu a primit niciun semnal în acest sens. "Dacă papa are mai multe să-mi spună, o va face", a spus Woelki.

Într-un alt interviu acordat ziarului Kölnische Rundschau, el şi-a exprimat surprinderea că "întotdeauna Köln a fost în centrul acuzaţiilor de abuzuri”, relatează DPA.

În 2020, Woelki a decis să nu publice o expertiză a firmei de avocatură Westpfahl Spilker Wastl privind gestionarea acuzaţiilor de abuzuri sexuale comise de membri ai diocezei, provocând un scandal.

în 2021, un raport independent comandat de Biserica Catolică din Germania a arătat, conform ADP, că 314 minori au fost supuşi la abuzuri sexuale de 202 membri ai clerului sau de laici între 1975 şi 2018 în dioceza din Köln. Raportul îl absolvă de orice vină pe Rainer Maria Woelki, suspectat că ar fi dorit să ascundă amploarea abuzurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici