Un chirurg spune că doctorul trebuie să doarmă în gardă.Sindicalist: Aroganţă, mentalitate de feudal

Un chirurg din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani spune că „doctorii trebuie să doarmă în gardă”. Reacţia lui Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: „Aroganţă, nesimţire, mentalitate de feudal”.

5497 afișări
Imaginea articolului Un chirurg spune că doctorul trebuie să doarmă în gardă.Sindicalist: Aroganţă, mentalitate de feudal

Un chirurg spune că doctorul trebuie să doarmă în gardă.Sindicalist: Aroganţă, mentalitate de feudal

Doctorul Iullian Preda, şeful Secţiei de Chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani, spune doctorii trebuie să doarmă în gardă, pentru că „nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului şi să vă aşteptăm cu pâine şi sare”.

„Cât am fost eu plecat în Cipru în vacanţă s-au făcut nişte comentarii foarte interesante şi ni s-a spus că doctorii nu au voie să doarmă în gardă. Ba să ştiţi că trebuie să doarmă în gardă. Nu putem sta 24 de ore din 24 în poarta spitalului şi să vă aşteptăm cu pâine şi sare. Vă dau definiţia gărzii. Se cheamă odihnă activă a medicului în perioada de gardă. Deci chirurgii şi alţi colegi de pe alte specialităţi trebuie să se odihnească. Gândiţi-vă că staţi 24 de ore treji, nefăcând nimic”, a declarat dr. Iulian Preda, şeful secţiei de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani, potrivit stiri.botosani.ro.

Acesta afirmă că din septembrie opt chirurgi trebuie să facă 60 de gărzi, deoarece doi dintre colegii săi se află în situaţii medicale deosebite.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, are o reacţie vehementă la adresa doctorului botoşănean.

„Nu vrea şi pijamale de serviciu domnul doctor Iulian Preda, şeful secţiei de Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoşani? Mentalitate de feudal al spitalului de provincie din timpurile trecute, aroganţă şi nesimţire! Aş vrea să-mi spună cineva dacă există protocoale medicale, standarde de calitate, cărţi de medicină, în care să se prevadă că medicul poate dormi în timpul gărzii. Dacă da, atunci propun să le asigurăm acestor medici mobilier de dormitor, paturi confortabile, aer condiţionat, CPAP-uri pentru cei care sforăie sau au apnee în somn, ceasuri deşteptătoare programate cu ora de ieşire din gardă şi nu în ultimul rând, pijamale de serviciu asigurate prin serviciul de lenjerie al spitalului, eventual două seturi că poate omul transpiră în timpul somnului”, spune Barbu.

Acesta continuă reacţia sa ironică, afirmând că „dacă apare o urgenţă pe secţie sau în UPU/CPU, medicul respectiv să fie trezit uşor, mângâiat, cu cafeluţa la nas, iar el, ştergându-se cu mâinile la ochi, bulversat de somn, clătinându-se supărat că a fost trezit, să intervină cu o capacitate maximă de concentrare pentru a salva pacientul pentru care timpul este vital”.

Barbu nu uită de salarizarea unor astfel de medici: „Aaa, să nu uităm, salarizarea, salarizarea să fie făcută identic (sau ceva mai motivant) cu salarizarea acelor medici care pe timpul gărzii nu au timp să bea un pahar cu apă, având multe cazuri grave. Eventual, dacă ei insistă, să li se dea şi spor pentru burnout. (...) Ne mai întrebăm de ce avem un sistem atât de viciat şi criminal pe alocuri, mai cu seama în spitalele de provincie?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici