Un deputat cere ca avioanele să nu mai zboare peste unul dintre cele mai mari oraşe din România. Ce îl nemulţumeşte pe parlamentar

Deputatul Adrian Dohotaru a declarat, marţi, că a cerut ministrului Transporturilor şi ROMATSA ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj deoarece deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează zeci de mii de locuitori, unii fiind nevoiţi să se trezească la ora 6 dimineaţa, din cauza zgomotului.

23976 afișări
Imaginea articolului Un deputat cere ca avioanele să nu mai zboare peste unul dintre cele mai mari oraşe din România. Ce îl nemulţumeşte pe parlamentar

Un deputat cere ca avioanele să nu mai zboare peste oraşul Cluj. Ce îl nemulţumeşte pe parlamentar

Deputatul Adrian Dohotaru a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, că zeci de mii de clujeni au sănătatea afectată de zborurile avioanelor care trec pe deasupra oraşului şi din acest motiv a cerut ROMATSA, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor, să schimbe culoarul de zbor.

„Am fcut această adresă, până la urmă, şi la presiunea a sute de clujeni, pentru că s-a făcut şi un sondaj pe un grup local de Facebook şi erau sute de clujeni care au declarat că sunt deranjaţi. Deranjul fonic şi poluarea cu kerosen afectează câteva zeci de mii de locuitori. Aeroportul este poziţionat în aşa fel, şi culoarele de zbor, încât străbat tot oraşul, iar bineînţeles, cartierele de lângă aeroport sunt cele mai afectate”, a spus deputatul Dohotaru.

El a precizat că a transmis cererea Ministerului Transporturilor şi doreşte ca, împreună cu grupul de clujeni, să se întâlnească şi să discute cu autorităţile despre modificarea culoarului de zbor.

„Am transmis solicitarea şi sunt alături şi de un grup de clujeni care au propus conducerii aeroportului ca, alături de reprezentanţi ROMATSA, să ne întâlnim şi să discutăm chestiunea aceasta, a culoarului de zbor”, a mai declarat parlamentarul.

Deputatul Adran Dohotaru a postat şi pe pagina sa de Facebook un text în care prezintă motivele pentru care a cerut ca ROMATSA să schimbe culoarul de zbor astfel încât să ocolească oraşul.

El consideră că zgomotul generat de zborurile de zi şi noapte conduce la scăderea calităţii vieţii, la tulburări psihice şi medicale.

„Clujul nu e un câmp de cartofi ca să-l survoleze avioanele zi-noapte, între 400 şi 500 de zboruri săptămânal! Zborurile de noapte depăşesc considerabil limita legală de 40 de decibeli şi ne afectează somnul, care conduce la rândul său la stres, probleme de concentrare, iritare, scădere a performanţei şi productivităţii la muncă”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Adrian Dohotaru scrie că cei mai prejudiciaţi sunt locuitorii din cartierele aflate în apropierea aeroportului, dar zgomotul se aude şi în cealaltă parte a oraşului.

„Clujenii cei mai prejudiciaţi sunt cei din Someşeni, cartierul Între Lacuri, Mărăşti şi Gheorgheni, dar chiar şi eu, care locuiesc în Mănăştur, în celălalt capăt al oraşului, aud din pat, la 6 dimineaţa avioanele cum decolează şi aterizează. Îmi închipui cât de dificil trebuie să fie pentru clujenii din estul oraşului. Şi nu trebuie să îmi închipui, mai multe cunoştinţe s-au plâns în mod repetat de poluarea fonică, dar şi cu kerosen. Le dau dreptate! Cum sunt iniţiator al unei campanii pentru realizarea celui mai mare spaţiu verde public din Cluj, Parcul Est, al doilea parc natural urban după Delta Văcăreşti, nu rareori mi s-a întâmplat ca la tururile ghidate să urlăm ca să ne auzim între noi când se apropie avioanele”, a mai scris deputatul.

Nu în ultimul rând, parlamentarul atrage atenţia că cele mai multe accidente au loc la decolare şi aterizare şi „e doar o chestiune de timp până când se va produce prima defecţiune a unui avion deasupra oraşului”.

Taguri:
avion,
ocolire,
oraş

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici