Un grup civic anunţă că sesizează CCR pentru cercetarea disciplinară a lui Valer Dorneanu

Membri ai grupului civic #rezistenta anunţă, marţi, că au trimis către CCR o sesizare privind anumite abateri disciplinare săvârşite de judecătorul Valer Dorneanu în cazul mandatului lui Petre Lăzăroiu. Aceştia cer plenului Curţii încetarea mandatului de judecător a lui Dorneanu.

2787 afişări
Imaginea articolului Un grup civic anunţă că sesizează CCR pentru cercetarea disciplinară a lui Valer Dorneanu

Un grup civic anunţă că sesizează CCR pentru cercetarea disciplinară a lui Valer Dorneanu

"Membri ai grupului civic #REZISTENŢA au trimis către CCR o sesizare privind fapte care permit stabilirea săvârşirii de către domnul judecător Valer Dorneanu a unor abateri disciplinare şi, pe cale de consecinţă, solicită Plenului Curţii cercetarea şi sancţionarea disciplinară a acestor abateri. În opinia noastră, preşedintele CCR nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, afectând în acest fel în mod grav funcţionarea Curţii Constiţutionale şi punând în pericol legalitatea deciziilor luate de Curte. Acest fapt poate conduce la un blocaj instituţional, iar acesta este ultimul lucru de care România are nevoie în aceste vremuri tulburi", se arată într-un mesaj al grupului civic, postat pe Facebook.

Mesajului i-a fost ataşat şi un document, care nu conţine nicio semnătură olografă, şi în care membrii grupului civic îl acuză pe preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu că a interpretat eronat şi că a încălcat legea în ceea ce priveşte mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu.

"În prezenta speţă, actul subsecvent fiind Decretul nr. 553/2010 de numire ca judecător constituţional (pentru o perioadă de 9 ani) a domnului Petre Lăzăroiu, act emis în temeiul articolul 68 alin 3 din legea 47/1992 (articol declarat neconstituţional) Preşedintele Curţii Constituţionale ar fi trebuit să constate că odată cu publicarea Deciziei nr. 136/2018 în data de 4 mai, se încheie şi mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu şi ar fi trebuit să facă strică aplicare de articolul 9, alin e din legea nr.47/1992 (...) Abrogarea articolului 68 alin 3 prin legea nr. 168/2018 atrage încetarea efectelor Decretului nr. 553/2010 şi, pe cale de consecinţă, chiar acceptând ipoteza că Decizia nr. 136/2018 nu a produs efecte imedoate asupra Decretului nr. 553/2010, începând cu data de 12 iulie, Preşedintele Curţii Constituţionale ar fi trebuit să constate că mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu a expirat", se arată în document.

Astfel, Valer Dorneanu este acuzat că a săvârşit o abatere disciplinară gravă, prin aceea că a încălcat articolul 64 alineat b) din legea nr. 47/1992, respectiv că “judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi… să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale", dar şi articolul 9 litera e) din legea nr. 47/1992 (“e), respectiv "constată cazurile de încetare a mandatului judecătorilor, prevăzute în prezenta lege, şi sesizează autorităţile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant", omiţând să emită ordinul de constatare a încetării mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu.

Grupul civic cere Curţii Constituţionale încetarea mandatului de judecător constituţional în cazul lui Valer Dorneanu.

"Pledăm în faţa Plenului Curţii pentru aplicarea sancţiunii celei mai severe (încetarea mandatului de judecător constituţional), având în vedere faptele săvârşite de preşedintele Curţii, domnul judecător Valer Dorneanu: nerespectarea şi neaplicarea unei Decizii a Curţii, luarea de poziţie publică şi oferirea de consultanţă într-o problemă de competenţa Curţii şi refuzul de a constata încetarea mandatului domnului judecător Petre Lăzăroiu", potrivit sursei citate.

Documentul va fi depus miercuri şi în formă fizică la CCR, potrivit anunţului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici