Un grup de medici a cerut organizarea unei sesiuni extraodinare de rezidenţiat, dar Ministerul Sănătăţii a refuzat

Mai mulţi medici au depus la Ministerul Sănătăţii un memorandum prin care solicită organizarea unei sesiuni extraodinare a examenului de rezidenţiat, pe fondul lipsei de personal în spitale, Ministerul Sănătăţii răspunzând că nu poate fi organizată la acest moment.

529 afișări
Imaginea articolului Un grup de medici a cerut organizarea unei sesiuni extraodinare de rezidenţiat, dar Ministerul Sănătăţii a refuzat

Un grup de medici a cerut organizarea unei sesiuni extraodinare de rezidenţiat, dar Ministerul a refuzat

Petiţia depusă la Ministerul Sănătăţii în numele mai multor medici din România îşi propunea printre altele să atragă atenţia asupra faptului că în cele mai multe spitale din ţară există o criză acută de personal în contextul în care anual mii de specialişti părăsesc ţara pentru locuri de muncă mai bine remunerate.

„<Sistemul sanitar este un pacient bolnav care are nevoie de îngrijiri de la o echipă multidisciplinară>”, iar cea mai mare problemă cu care se confruntă unităţile medicale din judeţul Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Tulcea este lipsa de personal, cu această problemă se confruntă fiecare oraş din România, cu un deficit de 15.000 de medici. O bună parte din colegii noştri, atât medici cu experienţă cât şi proaspăt absolvenţi, s-au îndreptat către alte sisteme de sănătate din afara ţării, unde sunt foarte uşor integraţi şi li se recunoaşte şi acordă statutul pe care îl merită, cei rămaşi dorim să profesăm în ţara noastră", se arată în memorandumul adresat Ministerului Sănătăţii, intrat în posesia MEDIAFAX.

Medicii arată că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat majorarea cifrei de şcolarizare prin rezidenţiat pentru anul universitar 2018-2019, aceasta fiind de 5.415, cu 415 mai multe locuri decât anul trecut, iar aproape 8.500 de candidaţi au susţinut examenul, un record de înscrişi din ultimii ani, din care 1.151 nu au putut fi însă integraţi în sistem.

În acest context, medicii semnatari au solicitat Ministerului Sănătăţii organizarea unei sesiune extraordinare a examenului de rezidenţiat astfel încât posturile rămase vacante să poată fi ocupate.

"Demersul nostru are în vedere prevederile art.18, alin.2 din Ordonanţa Guvernului nt.18/2009 privind organizarea şi funcţionarea rezidenţiatului care stipulează că <în situaţia în care în sesiunea anterioară nu există candidaţi cu punctaj de promovare sau după redistribuire au mai rămas locuri neocupate/posturi neocupate, Ministerul Sănătăţii poate organiza, în primul semestru al anului următor, o sesiune extraordinară a examenului de rezidenţiat>. Vă rugăm respectuos organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în perioana Aprilie - Mai 2019 sau într-un calendar ce vă permite îndeplinirea formalităţilor în termenele legale. Vă rugăm să veniţi în sprijinul tinerilor medici pentru a le acorda o şansă în plus să profeseze în sistemul sanitar românesc, care se confruntă cu un mare deficit de medici", se mai arată în document.

Ministerul Sănătăţi a precizat, în răspuns, că nu are de gând să organizeze o astfel de sesiune a examenului de rezidenţiat, în afara calendarului obişnuit.

"Urmare a memorandumului dumneavoastră depus la Ministerul Sănătăţii prin care aţi solicitat în numele unui grup de 192 de medici <care nu au semnat memoriul> organizarea unei sesiuni extraordinare de rezidenţiat în perioada aprilie - mai 2019, vă comunicăm că Ministerul Sănătăţii nu intenţionează să organizeze o astfel de sesiune extraordinară de rezidenţiat. Potrivit calendarului de examene şi concursuri organizate de Ministerul Sănătăţii în anul 2019, următorul concurs de rezidenţiat este programat în luna noiembrie", se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii, intrat în posesia MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici