Un grup de profesori şi intelectuali solicită schimbarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

Schimbarea componenţei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), demiterea unor consilieri din cadrul ministerului Educaţiei şi micşorarea perioadei de analiză a tezelor de doctorat plagiate sunt principalele solicitări ale unui grup de profesori universitari, într-o scrisoare deschisă adresată, marţi, Guvernului şi Preşedinţiei.

1666 afișări
Imaginea articolului Un grup de profesori şi intelectuali solicită schimbarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

Un grup de profesori şi intelectuali solicită schimbarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

Un grup de profesori universitari şi intelectuali din ţară şi străinătate îi cere ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să nu mai tergiverseze tranşarea chestiunii plagiatelor şi să rezolve urgent situaţia demnitarilor şi persoanelor publice acuzate de fraudă intelectuală la doctorat. Printre semnatari se numără fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA.

Legea Educaţiei, în forma sa actuală, permite retragerea titlurilor de doctor, însă procedura tergiversează din cauza birocraţiei şi a corupţiei.

Un grup de profesori universitari a propus o soluţie mai rapidă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, preşedinrelui României, Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, şi ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Grupul de intelectuali cere "emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului Educaţiei care să reglementeze procedura de analiză a plagiatelor de către CNATDCU, astfel încât această procedură să nu dureze mai mult de 30 de zile". De asemenea, se mai cere "emiterea, în termen de 5 zile, a unui ordin al ministrului educaţiei prin care să fie numit un nou Consiliu General al CNATDCU".

"Actualul Consiliu General al CNATDCU conţine un număr semnificativ de persoane fără operă ştiinţifică şi/sau acuzate de plagiat, fiind profund subordonat politic (numără nu mai puţin de opt actuali sau foşti demnitari). CNATDCU, în componenţa sa actuală, nu mai are nicio credibilitate, având un număr restrâns de membri cu o operă ştiinţifică solidă şi recunoscuţi pentru standardele de moralitate. Solicitam ca membrii CNATDCU să nu fie membri de partid cu funcţii de conducere, demnitari sau rectori de universităţi. Solicităm, de asemenea, numirea în Consiliul General al CNATDCU a unui procent de cel puţin 25% personalităţi din dispora ştiinţifică. Solicităm sesizarea, în termen de două zile de la numirea noului CNATDCU, cu privire la toate plagiatele discutate deja în spaţiul public", se arată în scrisoarea deschisă.

Nu în ultimul rând, semnatarii solicită şi demiterea consilierilor ministrului Adrian Curaj, "responsabili de informarea defectuoasă".

Semnatarii scrisorii sunt: 

Mircea Flonta, Academia Română

Luiza Maria Flonta, Academia Română

Gabriel Liiceanu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Mircea Dumitru, prof. univ. dr.,  rector Universitatea din Bucureşti

Mihaela Miroiu , prof. univ. dr., SNSPA 

Dumitru Sandu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Teodor Baconschi, dr. al Universităţii Paris IV-Sorbonne

Gabriel Andreescu, prof.univ.dr., SNSPA

Lavinia Stan, St. Francis Xavier University, Canada
Irina Livezeanu, dr. Department of History, University of Pittsburgh

Maria Bucur, John V Hill professor of history, Indiana University, SUA

Lazar Vlasceanu, prof. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Michael Shafir, prof. univ. (emerit) dr., Universitatea Babeş-Bolyai

Mihai Păunescu, conf. univ. dr., SNSPA, Bucuresti

Gabriel Bădescu, prof. univ. dr, Universitatea Babeş-Bolyai

Tereza Brânduşa Palade, conf. univ. dr., SNSPA

Adrian Miroiu, prof. univ. dr., SNSPA

Claudiu Tufiş, lector univ, dr. Universitatea din Bucureşti

Liviu Rotman, prof. univ. dr., SNSPA

Lucian Turcescu, Concordia University, Canada
Miruna Pantel, dr., cadru didactic asociat, SNSPA

Camil Pîrvu, lect. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Alina Dragolea, lect. univ. dr., SNSPA

Emanuel Copilaş, asist. univ. dr., Universitatea de Vest

Andrada Nimu, dr. SNSPA

Luciana Jinga, dr., cercetătoare ICMER

Bogdan Florian, lect. univ. dr., SNSPA

Bogdan Iancu, lect. univ. dr., SNSPA

Lavinia Betea, prof. univ. dr., Universitatea „Aurel Vlaicu”

Andra Roescu, dr., University of Southampton, SUA

Gabriel Hancean, conf. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

Paul Şerban Agachi, prof. univ. dr., Universitatea Babeş Bolyai

Dana Jalobeanu, conf. univ. dr., Univestitatea din Bucureşti

Ştefania Miclea, dr.

Nicolae Emanuel Dobrei, lect. univ. dr., SNSPA

Radu Sebastian Ungureanu, conf. univ. dr., SNSPA

Radu J. Bogdan, prof. univ. dr., Tulane University, New Orleans, SUA

Adina Babeş, dr., cercetător ştiinţific, Institutul „Elie Wiesel”

Emilia Şercan, lector. univ. dr., Universitatea din Bucureşti

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici