Un scaun, un pupitru şi un suport pentru icoană, făcute de un meşter din Iaşi pentru vizita Papei

Scaunul pe care va sta Papa Francisc la Iaşi, pupitrul de la care îşi va rosti cuvântarea şi un suport de icoană cu altar pe care îl va folosi Suveranul Pontif sunt confecţionate manual de un meşter tâmplar din Răducăneni. „Nu ştiu dacă poţi să ai o cinste mai mare de atât”, a spus Cătălin Hădăr.

540 afișări
Imaginea articolului Un scaun, un pupitru şi un suport pentru icoană, făcute de un meşter din Iaşi pentru vizita Papei

Un scaun, un pupitru şi un suport pentru icoană, făcute de un meşter din Iaşi pentru vizita Papei

Obiectele de mobilier care vor fi aşezate pe scena de la Iaşi, la vizita Papei Francisc, din 1 iunie, sunt un fotoliu, un pupitru şi un suport de icoană cu altar, toate confecţionate într-un atelier de tâmplărie din localitatea Răducăneni.

Cătălin Hădăr, tâmplarul ales de Episcopia Romano-Catolică pentru a le confecţiona, aproape şi-a terminat misiunea, iar sâmbătă le va transporta la Iaşi. A lucrat la ele din greu, mai bine de două luni, dar spune că este foarte fericit că i s-a făcut onoarea să fie el cel ales pentru această importantă comandă.

”Eu am făcut pentru biserica de aici, din Răducăneni, nişte scaune, apoi pentru alte biserici din comună şi din Iaşi şi le-a plăcut cum lucrez. M-au sunat şi m-au chemat la Episcopie unde mi-au propus să fac aceste piese pentru vizita Papei. Pentru proiect m-am consultat cu cei doi episcopi, le-am făcut un proiect de mână, desenat pe nişte hârtii şi le-a plăcut cum arăta, şi am demarat lucrarea. Nu am schimbat nimic din proiect şi am ţinut tot timpul legătura cu ei, pentru că nu este vorba despre un mobilier oarecare şi trebuia să fie ceva plăcut, solemn. Toate sunt caracterizate de simplitate, pentru că Papa nu este adeptul lucrurilor măreţe, dacă aţi observat”, a declarat Cătălin Hădăr, pentru corespondentul MEDIAFAX.

El spune că a început lucrul în data de 20 februarie. Toate obiectele sunt confecţionate din lemn masiv de stejar şi pe toate le-a făcut singur, în cea mai mare parte manual, având nevoie de ajutor doar pentru a transporta lemnul în atelier.

Peste câteva zile va termina şi finisajul ultimei piese, icoana cu altar, iar sâmbătă va transporta totul la Iaşi.

”Le-am făcut singur şi în cea mai mare parte le-am lucrat manual. Totul este din stejar masiv pe care am aplicat câteva elemente din tei, cum este sculptura cu stema Papei, de pe mijlocul scaunului. La acesta am folosit şi catifea albă pentru tapiţerie, iar pentru pupitru şi icoană am pus catifea albastră. Toate vor fi puse pe scena de la Iaşi. Scaunul, care este cel mai important, pentru că pe el va sta Papa, va fi pus în mijloc, iar de o parte şi de alta vor fi puse pupitrul de la care îşi va rosti cuvântarea şi un suport de icoană cu altar. Mai am finisajul la icoană, cred că vineri o s-o termin, celelalte, scaunul şi pupitrul sunt gata. Sper ca pe sâmbătă să le duc pe toate la Iaşi”, a mai spus tâmplarul.

Bărbatul, care lucrează ca tâmplar de peste 20 de ani, este foarte fericit că a fost ales să confecţioneze aceste piese şi crede că este cea mai mare onoare care poate să i se facă: să lucreze pentru cel mai cunoscut şi iubit om de pe Pământ, Papa Francisc.

”Este o cinste deosebit de mare. Nu ştiu dacă poţi să ai o cinste mai mare de atât. Nu cred că ai cui să lucrezi mai important decât Papei, care este cunoscut în toată lumea, nu-i ca un preşedinte oarecare de stat, este cunoscut şi de copil, şi de musulman, şi de evreu. Pentru mine este o onoare foarte mare ca lucrările mele să fie folosite de Papa Francisc, să stea pe scaunul făcut de mine, să citească de la pupitrul făcut de mine. Iar atunci când o să-l văd că face asta, emoţiile mele vor fi mult mai mari!”, a încheiat Cătălin Hădăr.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie şi va fi prezent la Bucureşti, Iaşi, Blaj şi Şumuleu Ciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici