Un tânăr croat devine primul preot budist în închisorile din Australia

  • Australia angajează preoţi budişti full-time pentru închisori şi centre de corecţie.
  • Dan Troyak este primul preot budist angajat. El spune că până de curând credea că „religia nu e pentru el”, dar acum este angajat cu normă întreagă ca preot budist într-o închisoare de lângă Sydney, Australia, unde sunt închise mii de persoane.
418 afișări
Imaginea articolului Un tânăr croat devine primul preot budist în închisorile din Australia

FOTO Troyak

Părinţii lui Troyak au emigrat din Croaţia în anii 1980. Familia sa nu era religioasă, spune tânărul. După ce şi-a terminat studiile, a devenit însoţitor de zbor şi a lucrat pentru o companie aeriană timp de 20 de ani, aşa că a avut timp să „guste” lumea.
 
Astfel, la vârsta de 20 de ani, Troyak a început să mediteze cu un guru în India. „A fost o experienţă ce îţi schimbă viaţa”. Dar a simţit că mai are de învăţat, aşa că acum şapte ani a mers în Tokyo, la maestrul tibetan Dzongsar Khyentse Rinpoche, unde a rămas să studieze budismul, fiind captivat.
 
În închisorile din Australia sunt preoţi creştini, imami musulmani, iar el este singurul budist. „Jobul” său constă nu doar în „serviciul religios”, ci şi în suport mental, emoţional şi spiritual pentru deţinuţi.
 
„Meditaţia este un instrument extrem de puternic într-o închisoare, iar cea budistă este diferită de cele promovate de psihologi. În Australia, circa 76% din cei închişi au probleme de sănătate mintală. Şi cei care intră sănătoşi, se îmbolnăvesc aici”, spune preotul budist, într-un interviu pentru publicaţia Tricycle. Prin urmare, meditaţia îi poate ajuta să facă faţă noii realităţi - aceea de a fi închişi - şi le protejează sănătatea mintală şi emoţională.
 
Troyak spune că îi ajută pe deţinuţi să se centreze, să facă faţă emoţiilor puternice şi anxietăţii. Iar cei care se concentrează greu şi nu-şi găsesc locul primesc mantre pe care le pot recita. 
 
Ce l-a învăţat pe el budismul? „Am învăţat că există o capacitate enormă de a iubi, cu deschidere şi fără a pune condiţii”, spune tânărul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici