Un urs a coborât din munţi în Argeş şi a avariat o maşină de două ori în trei zile - FOTO

Un urs a coborât din munţi şi a avariat o maşină din Dâmbovicioara, judeţul Argeş, de două ori în decurs de trei zile, iar proprietarul autoturismului spune că anul trecut a fost nevoit să îşi repare maşina de două ori, tot din cauza ursului.

2309 afişări
Imaginea articolului Un urs a coborât din munţi în Argeş şi a avariat o maşină de două ori în trei zile - FOTO

Un urs a coborât din munţi în Argeş şi a avariat o maşină de două ori în trei zile

Oamenii din localitatea argeşeană Dâmbovicioara spun că trăiesc cu teamă din cauza unui urs care coboară, de aproape doi ani, din munţi în gospodării şi le omoară animalele.

Localnicilor le este teamă că ursul îi va ataca şi pe ei.

Lui Ion Pantea, un localnic din Dâmbovicioara căruia în trecut ursul i-a mâncat câteva animale şi i-a distrus maşina de două ori, animalul i-a distrus din nou vehiculul.

"De un an de zile ursul îmi atacă animalele, îmi rupe maşina. Am făcut sesizări peste sesizări. Sunt luat în bătaie de joc. Miercuri, m-a anunţat un vecin că maşina e din nou avariată de urs. Am sunat la 112, să cer din nou ajutor. Cu trei zile înainte am păţit acelaşi lucru. Am făcut plângere la Primărie, dar în zadar. Nu s-au prezentat nici reprezentanţi de la AJVPS, nici de la Parcul Naţional, nici de la Fondul de Vânătoare. Nimeni nu m-a băgat în seamă. Am sunat primarul şi mi-a zis <stai, că o să vin>. N-a venit nimeni! Doar şeful de post a venit şi mi-a spus că Poliţia n-are cum să mă ajute. Poate să-mi dea o dovadă cu ce s-a întâmplat cu maşina. Omul mi-a vorbit foarte frumos, dar asta nu mă ajută să-mi recuperez paguba. Nu ştiu unde să mă mai duc, ce să mai fac", a declarat proprietarul maşinii.

Ion Pantea susţine că i s-a propus să cumpere ursul pentru a scăpa de el.

"De mai bine de un an asta e situaţia! Ursul mi-a rupt maşina de două ori anul trecut. Anul ăsta, încă de două ori. De ce nu vor să-i pună mâncare ursului acolo unde trebuie să şi trăiască, să nu mai coboare în gospodării? Cu Asociaţia de Vânători am vorbit. Au venit de două ori. Spun aşa: <noi vrem să împuşcăm ursul, dar nu ne dau voie cei de la Parcul Naţional, nici măcar nu ni se dă voie să punem mâncare în parc, ca ursul să tragă acolo>. (...) A venit astă-vară un tânăr de la Asociaţia Jderul şi l-am rugat să-l împuşte pe urs, dar mi-a zis că n-au client. M-a întrebat dacă vreau eu să cumpăr ursul. Nu ştiu cum să mă mai înţeleg cu oamenii ăştia. La mine nu mai pot să stau, în pădure nu îmi mai dau voie, maşina nu pot să o ţin aici. În concluzie, trebuie să le cumpăr eu ursul, ca să scape de el. Ursul ăsta ne mănâncă animalele şi ne omoară şi pe noi. I-a mâncat unui vecin două vaci. Cei de la Parcul Naţional au acaparat toate proprietăţile din zonă. Când mi-a rupt ursul maşina mi-au spus că parcul începe dincolo de unde era parcată, deci nu-mi plătesc pagubele. Când merg să tai un lemn, îmi spun despre aceeaşi zonă că aparţine Parcului Naţional. Ce să mai înţeleg?", a adăugat Ion Pantea.

La rândul său, primarul localităţii Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în trecut au existat într-adevăr mai multe probleme cauzate de un urs, dar că acum acesta a distrus doar o maşină.

"Nefiind zăpadă, ursul tranzitează zona. Anul acesta nu a intrat în gospodării. Astă-vară a făcut mai multe stricăciuni în gospodăriile oamenilor, dar acum e vorba de o singură maşină, lăsată pe domeniul public, în care e ţinută carne pentru câinii ciobăneşti şi porumb pentru oi. E normal ca aceasta să reprezinte o ţintă pentru urs. Poliţia a intervenit şi l-a rugat pe proprietarul care a făcut reclamaţia să ia maşina de acolo şi s-o spele, dar el nu înţelege", a spus Secăreanu.

Edilul a adăugat că autorităţile locale nu pot interveni în acest caz.

"Noi ca şi autoritate locală nu putem face nimic. E vorba de Parcul Naţional Piatra Craiului, iar animalele din parc sunt ocrotite de lege. Am discutat cu un delegat al fondului de vânătoare Jderul şi am stabilit ca ursul să fie speriat. Există şi o aprobare ca ursul să fie împuşcat, dar numai dincolo de Parcul Naţional, pentru a nu fi afectate şi celelalte animale. Se va găsi o soluţie", a conchis primarul localităţii Dâmbovicioara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici