Un viceprimar UDMR dus la audieri la poliţie, după percheziţiile din judeţele Bacău şi Harghita, în dosarul privind acoperirea crucilor din Cimitirul Valea Uzului

Viceprimarul comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a fost dus, joi, la audieri la Poliţie, după ce dimineaţă au fost făcute percheziţii la locuinţa acestuia, în cazul Cimitirului Internaţional Valea Uzului, susţine UDMR Harghita, care consideră că edilul este victima unei persecuţii. Poliţiştii fac, joi, percheziţii în judeţele Bacău şi Harghita în dosarul deschis în urma acoperirii crucilor eroilor români din Cimitirul Internaţional Valea Uzului cu saci negri din plastic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

29235 afișări
Imaginea articolului Un viceprimar UDMR dus la audieri la poliţie, după percheziţiile din judeţele Bacău şi Harghita, în dosarul privind acoperirea crucilor din Cimitirul Valea Uzului

Percheziţii în judeţele Bacău şi Harghita, legate de acoperirea crucilor din Cimitirul Valea Uzului

Potrivit unei postări pe Facebook a senatorului UDMR Harghita, Tanczos Barna, viceprimarul din Sânmartin are sprijinul Uniunii în eforturile de clarificare a situaţiei.

„Autorităţile din judeţul Bacău au efectuat, în zori, o percheziţie la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, judeţul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secţia de poliţie din Miercurea Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nicio implicare în acţiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situaţii”, se arată în postarea de pe reţeaua de socializare.

Pe de altă parte, într-un comunicat al IPJ Bacău transmis, joi, se arată că poliţiştii de investigaţii criminale şi criminalişti din cadrul IPJ Bacău, cu sprijinul poliţiştilor din IPJ Harghita, efectuează 5 percheziţii domiciliare „la imobilele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, distrugere şi furt, comise în zona Valea Uzului”.

„Percheziţiile au loc pe raza judeţelor Bacău şi Harghita. De asemenea, poliţiştii au pus în executare patru mandate de aducere, bănuiţii fiind conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale”, se arată în comuinicat.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Creţu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că la nivelul instituţiei sunt în lucru două dosare, unul care vizează acoperirea crucilor din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, şi celălalt care se referă la un incident în care a fost implicat un candidat independent la europarlamentare, care a susţinut că a fost agresat în zonă şi i s-ar fi furat telefoanele.

„Percheziţiile sunt efectuate în contextul dosarului de distrugere, iar mandatele de aducere sunt pentru ambele dosare”, a spus Creţu.

Săptămâna trecută, poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenţia premierului Dăncilă.

Ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, din Dărmăneşti, judeţul Bacău a fost amânată, primarul susţinând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susţinea, însă, că autorităţile nu aveau aviz.

Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari.

Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici