Un zid al Primăriei din Tăşnad s-a prăbuşit

Un zid al clădirii primăriei din oraşul sătmărean Tăşnad s-a prăbuşit, marţi dimineaţă, din cauza infiltraţiilor de apă, fără a exista victime în urma incidentului.

276 afișări
Imaginea articolului Un zid al Primăriei din Tăşnad s-a prăbuşit

Un zid al Primăriei din Tăşnad s-a prăbuşit (Imagine: www.primariatasnad.ro)

Primarul oraşului Tăşnad, Andrei Veron, a declarat că peretele avea o fisură, iar în urma infiltraţiilor de precipitaţii din ultimele zile acesta s-a prăbuşit.

"Din fericire, nu era nimeni în sediul Primăriei la acea oră şi sperăm să nu fi fost nimeni nici în jurul clădirii", a spus Veron.

La faţa locului se află echipe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţie şi Jandarmerie, fiind aşteptat un echipaj special, pentru a dărâma un alt zid al clădirii care este în pericol să cadă.

"După cum arată zidurile acum, cu siguranţă clădirea va trebui dărâmată", a spus primarul Andrei Veron.

La Tăşnad a nins în ultimele zile, iar apa s-a infiltrat în zidurile vechi ale clădirii.

Sediul Primăriei din Tăşnad va fi dărâmat

Sediul Primăriei oraşului Tăşnad din judeţul Satu Mare va fi dărâmat, după ce un perete al clădirii s-a prăbuşit, marţi dimineaţă, existând pericolul ca şi un alt zid să se dărâme peste un bloc din zonă.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Someş (ISU) Satu Mare, colonelul Gheorghe Strâmb, a declarat că imobilul va fi dărâmat controlat în următoarele zile, deoarece există pericolul ca un alt zid să se prăbuşească peste un bloc cu patru etaje din apropiere.

"Deocamdată încercăm să dărâmăm ce se poate dărâma uşor, să izolăm zona şi apoi, în următoarele zile, vom căuta soluţii tehnice şi raţionale pentru dărâmarea întregii clădiri. Pe lângă zidul prăbuşit, mai este unul crăpat, care poate să se prăbuşească oricând. Clădirea este veche şi deteriorată, nu mai are cum să reziste mult", a spus Strâmb.

Şeful ISU, care se află la faţa locului, a precizat că nu există victime, zidul prăbuşindu-se foarte devreme, în jurul orei 7.00.

"Vom căuta sub dărâmături, dar aproape sigur nu există victime. Noroc că s-a întâmplat la o oră atât de matinală", a spus Strâmb.

Clădirea Primăriei Tăşnad a fost construită în 1908

Fostul primar al oraşului Tăşnad, Vasile Mitraşca, aflat timp de trei mandate la conducerea instituţiei, în perioada 1996-2008, a declarat, marţi, că imobilul care servea drept sediu al Primăriei a fost construit în anul 1908, de atunci nefiind făcute lucrări de consolidare.

"Clădirea a fost construită în anul 1908, fiind donată în anul 1926 de dr. Coriolan Şter, o personalitate emblematică a zonei, cu destinaţia de sediu al Finanţelor Locale. A avut mult timp această destinaţie, iar după anii '50 a revenit Primăriei oraşului. Din câte ştiu eu, clădirea nu a fost consolidată niciodată. Au fost făcute doar lucrări de compartimentare şi reabilitare interioară, iar în urmă cu 15 ani a fost reabilitat acoperişul", a spus Mitraşca.

Totodată, acesta a precizat că în urmă cu trei ani a fost comandată o expertiză la clădire, expertul recomandând iniţial dărâmarea imobilului.

"În urmă cu trei ani s-a făcut o expertizare a clădirii. La vremea respectivă, în prima fază, expertul a recomandat demolarea clădirii. Fiind vorba de o clădire de patrimoniu, cu o arhitectură deosebită pentru zonă, în urma discuţiilor purtate cu expertul acesta a recomandat consolidarea în zona în care a căzut azi (marţi - n.r.) peretele", a precizat Vasile Mitraşca.

Acesta a spus că, din discuţiile purtate cu expertul, a reieşit că în urmă cu 20 de ani, când a fost construit blocul cu patru etaje din zonă, fundaţia acestuia a fost săpată până lângă fundaţia sediului Primăriei şi a rămas câteva luni în stadiul respectiv, doar cu fundaţia săpată, ceea ce ar fi determinat deplasarea zidului care s-a prăbuşit marţi.

Fostul primar al localităţii Tăşnad a menţionat că atunci a fost întocmit un proiect privind reabilitarea clădirii, însă acesta nu a putut fi pus în aplicare din lipsa fondurilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici