Ungaria spune "Nu" proiectului Roşia Montană

Ambasadorul Republicii Ungare la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat joi în timpul unei vizite în judeţul Alba că Ungaria este în continuare împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, pentru că nu are încredere în tehnologia folosită în cadrul acestuia.

119 afișări
Imaginea articolului Ungaria spune "Nu" proiectului Roşia Montană

Ungaria spune "Nu" proiectului Roşia Montană (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nu avem încredere în tehnologia aceasta, decizia este, bineînţeles, un lucru de responsabilitate al Guvernului României, noi avem numai o opinie, noi avem numai o teamă pentru eventuale riscuri şi pericole, care, după părerea noastră, acest proiect le prezintă pentru România şi Ungaria", a afirmat Füzes Oszkár.

Füzes Oszkár a spus că s-a aflat în judeţul Alba într-o vizită de lucru al cărei scop principal este de a merge la Roşia Montană să se informeze despre proiectul minier, să afle părerile populaţiei şi care sunt riscurile pentru natură sau patrimoniu cultural.

Întrebat care este poziţia actuală a Ungariei faţă de acest proiect minier, ambasadorul ungar a spus că Ungaria este în continuare împotrivă şi spune "Nu" acestui proiect minier. El a adăugat că merge pentru prima dată la Roşia Montană pentru că acum i-a permis programul şi îşi propune să discute atât cu opozanţii, cât şi cu susţinătorii despre acest proiect.

Oficialul ungar a amintit de accidentul ecologic de la Baia Mare, spunând că ţara sa are "o experienţă foarte rea" în privinţa problemelor de mediu cauzate de mineritul din România.

El a precizat că ştie că actualul Executiv şi-a trecut în programul de guvernare ca prioritate programul de la Roşia Montană, spunând că pentru Ungaria această investiţie nu este o problemă politică, fiind una de mediu.

Întrebat dacă Ungaria şi-ar putea schimba poziţia faţă de acest proiect minier, Füzes Oszkár a spus că ţara sa este dispusă să primească informaţii de la specialişti şi să afle toate părerile celor implicaţi, însă "în momentul de faţă poziţia Ungariei este «Nu»".

"Decizia este o responsabilitate a Guvernului României. Ungaria are convingerea şi opinia că acest proiect nu este bun pentru România, nu este util pentru România. Aceasta este părerea Ungariei. Decizia este în competenţele Guvernului român", a afirmat Füzes Oszkár.

Întrebat dacă, în condiţiile în care autorităţile române vor aviza proiectul, iar Ungaria se va opune în continuare, ţara vecină va apela la pârghiile Uniunii Europene pentru a interveni în această problemă, ambasadorul ungar a spus că cele două ţări au o colaborare foarte strânsă.

"Avem un sistem de cooperare strânsă cu România în aceste domenii. România este un partener pentru noi, nu e un adversar. Dacă nu va fi un sistem de garanţie sută la sută pentru riscuri, pentru fondul de garanţie, dacă se va întâmpla ceva... Avem o colaborare foarte strânsă cu România, poate nu va fi nevoie să mergem la Bruxelles", a spus ambasadorul ungar.

Ungaria a cerut, în repetate rânduri, autorităţilor române să fie informată în privinţa acestui proiect minier deoarece în procesul de extracţie se folosesc cianuri, iar efectele unui eventual accident ecologic s-ar simţi şi pe teritoriul ţării vecine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici