UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Câţi copii săraci sunt în ţările "bogate" din Europa

Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei, aproximativ acelaşi număr cu cei care se află în această situaţie şi în Statele Unite (23,1%), se arată într-un raport UNICEF asupra amplorii sărăciei copiilor, relatează postul France Info în pagina online.

1721 afișări
Imaginea articolului UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Câţi copii săraci sunt în ţările "bogate" din Europa

UNICEF: Peste un sfert dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei. Câţi copii săraci sunt în ţările "bogate" din Europa (Imagine: Ovidiu Micsik/Publimedia)

UNICEF dezvăluie, într-un raport cutremurător, amploarea sărăciei copiilor, arătând că în ţările "bogate" din Europa trăiesc aproximativ 13 milioane de copii săraci, iar cele "avansate economic" numără aproximativ 30 de milioane de copii săraci din totalul de 200 de milioane la nivel mondial.

Ţările "avansate economic" sunt cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), plus Norvegia, Islanda, Australia, Canada, Statele Unite, Japonia, Noua Zeelandă şi Elveţia. Sărăcia, o noţiune subiectivă, este inerentă fiecărei societăţi, raportul măsurând sărăcia relativă fiecărei ţări.

Astfel, peste unul din patru copii din România trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei, cam tot câţi se află în această situaţie în Statele Unite (23,1%), potrivit raportului. La polul opus, Islanda are doar 4,7% copii săraci. În Franţa, acest nivel atinge 8,8%, adică aproximativ 1,3 milioane de copii, dintre care jumătate trăiesc în condiţii nepotrivite de locuit, iar aproximativ 20.000 nu au domiciliu stabil.

Raportul scoate în evidenţă carenţele din anumite state, ca de exemplu Franţa, în felul în care este abordată această problemă. Cu fonduri de 3,7% din PIB destinate alocaţiilor familiale, serviciilor sociale şi unor înlesniri la plata impozitelor, Franţa este campioana cheltuielilor în favoarea familiei, fiind urmată de Suedia şi Marea Britanie. Cu toate acestea, politica familială franceză permite diminuarea cu jumătate sărăcia copiilor, în timp ce alte ţări, ca Belgia şi Danemarca, sunt mult mai performante la acest capitol, cu cheltuieli mai mici.

Agenţia ONU măsoară, de asemenea, privările suferite de către copii, în baza a 14 criterii de evaluare, între care trei mese pe zi, fructe şi legume proaspete, manuale potrivite, un loc liniştit pentru efectuarea temelor şi o conexiune rapidă la Internet. Dintre ţările cel mai bogate, Franţa (10,1%) şi Italia (13,3%) sunt singurele care depăşesc pragul de 10% în privinţa copiilor afectaţi de privaţiuni. Democraţiile scandinave şi nordice le asigură copiilor lor cele mai bune condiţii (3% suferă privări), la polul opus situându-se România (70%) şi Bulgaria (50%).

Din punct de vedere social, sărăcia afectează mai degrabă copiii ai căror părinţi au probleme la locul de muncă (47% în Franţa, faţă de 43% în medie) sau familiile de imigranţi (20,5% în Franţa faţă de o medie de 16%), decât familiile monoparentale sau cu un nivel de pregătire slab. Având în vedere perioada de criză din prezent, UNICEF pledează pentru crearea unui observator naţional şi a unui drept la compensarea sărăciei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici