Uniunea Universităţilor Private Acreditate din România: Universităţile private au fost prejudiciate prin includerea în categoria a treia

Conducerea Uniunii Universităţilor Private Acreditate din România (UUPAR) propune înfiinţarea unui organism european de evaluare a calităţii învăţământului superior privat, afirmând că universităţile private din România "au fost prejudiciate total" prin includerea în categoria a treia.

317 afișări
Imaginea articolului Uniunea Universităţilor Private Acreditate din România: Universităţile private au fost prejudiciate prin includerea în categoria a treia

Uniunea Universităţilor Private Acreditate din România: Universităţile private au fost prejudiciate prin includerea în categoria a treia (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, care este rector fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va propune miercuri, la Berlin, la Adunarea generală a Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare (FEDE), înfiinţarea unui organism de evaluare a sistemului de învăţământ superior privat de pe continent.

Conducerea UUPAR afirmă că un astfel de organism este necesar pentru că universităţile private din România "au fost prejudiciate total" la clasificare.

"Vrem să realizăm la nivel european o agenţie de evaluare a calităţii învăţământului superior, specifică pentru învăţământul privat. Dorim asta pentru că nu sunt cunoscute în totalitate aspectele legate de evaluarea învăţământului privat, care este specifică şi vizează anumite laturi necunoscute în general de membrii actualelor comisii de evaluare, formate în proporţie de 80 la sută de oameni din învăţământul de stat", a spus Ardelean.

Conform sursei citate, "fără să fie evaluat direct, întreg învăţământul privat a fost inclus în categoria a treia de clasificare a universităţilor, deci numai universităţi de educaţie".

"Am fost prejudiciaţi total. Noi credem că, pe baza rezultatelor, merităm mai mult şi vom face eforturi să ne încadrăm într-o categorie superioară", a adăugat Ardelean.

FEDE este o asociaţie internaţională care are statut participativ la Consiliul Europei. A fost creată în 1963, la Barcelona, şi grupează instituţii de învăţământ superior independente situate în ţările membre ale Consiliului Europei.

Potrivit Legii educaţiei naţionale, universităţile sunt clasificate în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici