Universitatea Bucureşti: Echivalarea diplomelor ar trebui făcută de către universităţi

Echivalarea diplomelor ar trebui făcută direct de universităţi având în vedere că birocraţia de la nivelul organelor abilitate îngreunează şi amână echivalarea foarte mult, se arată într-o scrisoare deschisă a Universităţii din Bucureşti.

116 afișări
Imaginea articolului Universitatea Bucureşti: Echivalarea diplomelor ar trebui făcută de către universităţi

Universitatea Bucureşti: Echivalarea diplomelor ar trebui făcută de către universităţi (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Universitatea din Bucureşti cere, într-o scrisoare dechisă, ministerului Educaţiei, ca echivalarea diplomelor universitare să se facă direct de către universităţi, având în vedere că birocraţia de la nivelul Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) îngreunează procedura.

„Conform Metodologiei CNRED, candidaţii din UE şi SEE care doresc să-şi continue studiile sau să obţină un post potrivit pregătirii superioare sunt obligaţi să urmeze o procedură îndelungată şi deosebit de greoaie, de multe ori de neînţeles pentru aceştia. Candidaţii depun sau trimit prin poştă, fără a obţine un număr de înregistrare de la Minister, copii legalizate ale documentelor de studii, precum şi traduceri legalizate în limba română. În special, aceste traduceri legalizate sunt greu de procurat, implicând, din partea candidaţilor deplasări la consulate sau ambasade aflate în alte oraşe decât cel de reşedinţă. Termenul pentru validarea acestor solicitări este cuprins între 30 şi 90 de zile, cel din urmă fiind stabilit pentru recunoaşterea titlului ştiinţific de doctor. Considerăm că aceste termene sunt prea lungi, astfel încât ajung în multe cazuri să blocheze accesul la înscrierea la studii sau concursuri”, se arată în scrisoarea deschisă a Universităţii din Bucureşti adresată conducerii Ministerului Educaţiei.

Universitatea aminteşte că potrivit principiilor declaraţiei de la Bologna, diplomele de studii obţinute în Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (SEE) sunt echivalente.

„Procedura CNRED, modificată prin Ordinul 5269/2015, chiar dacă aduce unele simplificări (atestatul poate fi expediat şi prin poştă către solicitant) este totuşi greoaie şi creează mari dificultăţi în procesul de internaţionalizare, proces înscris în Strategia Universităţii din Bucureşti, dar şi în direcţiile strategice, prioritare, ale Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. De aceea, potrivit principiului autonomiei universitare pe care Universitatea din Bucureşti îl susţine consecvent, considerăm că este în beneficiul învăţământului superior din România ca recunoaşterea diplomelor să poată fi făcută de către universităţi”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Universităţii din Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici