Universităţile private solicită sprijin financiar de la stat

Conducerea Uniunii Universităţilor Particulare Acreditate din România (UUPAR) a cerut, vineri, sprijin de la stat pentru învăţământul particular românesc, afirmând că numai aşa se poate crea o competiţie corectă şi se elimină discriminările la care sunt supuşi studenţii care nu învaţă la stat.

20 afișări
Imaginea articolului Universităţile private solicită sprijin financiar de la stat

Universităţile private solicită sprijin financiar de la stat (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele UUPAR, Aurel Ardelean, care este şi rectorul unei universităţi private din Arad, arată că învăţământul universitar românesc "trebuie finanţat în funcţie de calitate şi performanţe, şi nu de apartenenţa la o formă sau alta de proprietate".

"Învăţământul particular cuprinde, în prezent, 38,5% din totalul studenţilor din sistemul naţional de învăţământ, un corp didactic de valoare, o curriculă modernă, fiind angajat în realizarea mai multor proiecte, granturi naţionale şi internaţionale. În sistemul actual de finanţare sunt discriminate nu doar universităţile particulare, plătitoare de taxe şi impozite, ci şi studenţii acestora, părinţii şi familiile lor, care, de asemenea, fiind salariaţi, sunt plătitori de taxe şi impozite", a mai precizat UUPAR.

UUPAR consideră că "dreptul de a încheia contracte de finanţare cu Statul Român trebuie acordat acelor universităţi care îndeplinesc condiţiile de calitate a serviciilor academice şi sociale pentru studenţi, respectiv cele care obţin calificativele prevăzute în standardele ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior - n.r)".

Ca forme de ajutor de la stat, UUPAR aminteşte, printre altele, alocarea unui număr de locuri bugetate de stat la facultăţi private, acordarea de subvenţii speciale de la bugetul de stat, sub formă de burse, construirea de cămine studenţeşti, cantine, săli de sport sau facilitarea achiziţionării unor active constând din imobile.

"Solicităm sprijinirea învăţământului universitar particular de la bugetul de stat pentru a diversifica sistemul de învăţământ românesc, dar şi pentru a permite atât competiţia, cât şi colaborarea între instituţiile de învăţământ superior public şi particular", a mai adăugat preşedintele UUPAR.

De asemenea, Ardelean acuză că universităţile private sunt marginalizate când este vorba de redactarea unor legi în domeniu.

"Faptul că universităţile particulare nu au fost consultate în elaborarea noii legi a învăţâmântului şi nu au o reprezentare corespunzătoare în comisiile de învăţământ ale Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului şi ARACIS, dovedeşte, de asemenea, marginalizarea acestor universităţi. Se eludează în mod voit funcţia publică a învăţământului superior particular şi faptul că acesta oferă pieţei muncii, fără nici un fel de cheltuieli bugetare, prin forme specifice, fie ele centrale sau ale autorităţilor locale, o forţă de muncă calificată superior", a mai adăugat UUPAR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici