Universităţile "Spiru Haret" şi "Petre Andrei" nu pot organiza admitere

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că, pentru sesiunea din această vară, universităţile "Spiru Haret" din Bucureşti şi "Petre Andrei" din Iaşi nu pot organiza concurs de admitere în anul întâi, întrucât au nişte probleme, după rezolvarea acestora putând să-şi reia activitatea complet.

243 afișări
Imaginea articolului Universităţile "Spiru Haret" şi "Petre Andrei" nu pot organiza admitere

Universităţile "Spiru Haret" şi "Petre Andrei" nu pot organiza admitere (Imagine: Mediafax Foto)

"Este vorba de o hotărâre de Guvern pe care ministerul o emite anual şi care cuprinde toate structurile din fiecare universitate, care, fie funcţionează provizoriu, deci cu aprobare provizorie, fie sunt acreditate", a declarat ministrul Educaţiei, adăugând că în cazul celor două instituţii sunt situaţii speciale.

Una este cea legată de Universitatea "Spiru Haret" care a dat în judecată ministerul din cauza hotărârii similare de anul trecut, a spus Ecaterina Andronescu. Potrivit demnitarului, există o decizie a Curţii de Apel Bucureşti prin care Universitatea "Spiru Haret" iese din această hotărâre de Guvern cu toate structurile ei.

Cea de-a doua situaţie este cea de la Iaşi unde nu s-a respectat legea de înfiinţare. Conform legii de înfiinţare, la Iaşi, trebuia transferate structurile, personalul didactic, studenţii şi patrimoniul, de la Fundaţia "Petre Andrei" la persoana juridică "Petre Andrei". "Le-am dat termen celor de la Iaşi să regleze acest lucru şi dacă se va regla, vom emite o propunere de anexă la hotărârea de Guvern cu aceste universităţi", a susţinut ministrul Educaţiei.

Andronescu a precizat că acelaşi lucru este valabil şi pentru Universitatea "Spiru Haret", unde trebuie să se termine procesul. "Dacă decizia finală, hotărârea judecătorească finală, le va da dreptate, vor funcţiona în afara structurilor definite prin hotărârea de Guvern în conformitate cu Legea învăţământului. Dacă judecata nu le va da dreptate, atunci vom pune o anexă la hotărârea de Guvern şi vom fixa acele specializări care au autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare", a adăugat Andronescu.

Consiliul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a hotărât, în unanimitate, în mai, în cadrul şedinţei lunare, ca, având în vedere problemele apărute la specializarea "Medicină dentară" din cadrul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, să propună Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării ca la această specializare să nu se organizeze examen de admitere pentru anul universitar 2009 - 2010.

Preşedintele ARACIS, profesorul Ion Curtu, anunţa în mai că Facultatea de Medicină Dentară de la "Titu Maiorescu" a fost desfiinţată, rămânând numai ca specializare în cadrul universităţii.

În legătură cu Universitatea Apollonia, aceasta nu figurează în HG din 2009, dar nu a figurat nici în ultimii doi ani, potrivit experţilor din educaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici