UNJR condamnă modul în care Senatul şi DNA au comunicat în dosarul morţii poliţistului Gigină: "Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare"

UNJR condamnă modul în care Senatul şi DNA au comunicat în cazul cererii de începere a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a poliţistului Gigină, "conducând la impresia că justiţia se înfăptuieşte fie de parlamentari, fie de procurori, şi nu de către judecători".

1117 afișări
Imaginea articolului UNJR condamnă modul în care Senatul şi DNA au comunicat în dosarul morţii poliţistului Gigină: "Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare"

UNJR condamnă modul în care Senatul şi DNA au comunicat în dosarul morţii poliţistului Gigină: "Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare" (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă modul în care Senatul şi DNA au ales să acţioneze şi să comunice în cazul cererii de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Gabriel Oprea pentru uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină, conducând la impresia că justiţia se înfăptuieşte fie de parlamentari, fie de procurori, şi nu de către judecători. Astfel, Senatul României a ales să justifice votul prin care a respins cererea de urmărire penală faţă de senatorului Gabriel Oprea pe motiv că «dosarul este subţire»", se arată într-un comunicat de presă al UNJR remis miercuri MEDIAFAX.

Judecătorii le reamintesc senatorilor, prin intermediul documentului citat, că "votul dat asupra cererii de urmărire penală nu echivalează cu o sentinţă, parlamentarii neputându-se substitui judecătorilor. Parlamentul României, că putere legiuitoare, nu poate acţiona că un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauza, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente".

Uniunea transmite că imunitatea parlamentară, în nicio circumstanţă şi sub niciun pretext, nu trebuie interpretată că o înlăturare a răspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru încălcarea legilor, ci ca o protecţie împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni.

"În cazul de faţă era vorba despre anchetarea morţii unei persoane, faptă ce nu are legătură cu protejarea modului în care un senator şi/sau ministru îşi exercită funcţia. Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare", mai arată UNJR.

Uniunea critică şi maniera în care Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat în acest caz.

"UNJR dezavuează modul în care DNA a comunicat public pe acest caz, vulnerabilizand ancheta penală, care ar trebui făcută cu foarte mare profesionalism respectând cu stricteţe prevederile din Cod, cu atât mai mult cu cât e vorba de acuzaţii privind uciderea din culpă a unei persoane. Prin comunicatul din dată de 20 septembrie 2016, DNA a amplificat emoţia generală după votul din Senat, afirmând că acel vot «îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină». Această afirmaţie este o antepronunţare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început, ceea ce vulnerabilizează întreagă acţiune a DNA, transformându-i pe procurori în judecători şi creând premizele contestării acţiunii procurorilor anticorupţie", potrivit UNJR.

Uniunea mai transmite că este inadmisibil că o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane "să fie tratată cu superficialitate şi lipsa de profesionalism de instituţii fundamentale ale statului, în timp ce familia poliţistului Bogdan Gigina şi cetăţenii solicită disperat şi public să se facă dreptate" şi că aceste derapaje instituţionale tot mai dese vulnerabilizează în mod grav România că stat.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri, la sediul CSM, că votul senatorilor în cazul lui Gabriel Oprea a fost unul "politic care blochează justiţia", menţionând că "o mamă rămâne să aştepte".

 "Este un vot politic care blochează justiţia. DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă", a declarat procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a mai precizat că "o mamă rămâne să aştepte".

Laura Codruţa Kovesi a menţionat că nu este primul dosar în care procurorii nu pot continua investigaţiile, în urma unui vot dat în Parlament.

"Au mai fost astfel de precedente, vă reamintesc dosarul în care a fost implicat fostul ministru de Externe, Corlăţean Titus. Am deschis o investigaţie, din nou votul politic a blocat acea investigaţie", a mai declarat procurorul-şef DNA.

Senatul României a respins, luni, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă, în dosarul privind decesul poliţistului Bogdan Gigină. Procurorii DNA au precizat că respingerea cererii de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea are drept consecinţă blocarea anchetei penale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici