UNJR e de acord cu înfiinţarea unei direcţii în Parchetul General pentru anchetarea magistraţilor, dar propune instituirea unei direcţii în CSM pentru cercetarea inspectorilor judiciari

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunţă, joi, că, de principiu, este de acord cu propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de înfiinţare a unei structuri specializate de parchet care să investigheze numai magistraţi, însă nu este de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei, precizând că a transmis ministrului Tudorel Toader mai multe propuneri

312 afișări
Imaginea articolului UNJR e de acord cu înfiinţarea unei direcţii în Parchetul General pentru anchetarea magistraţilor, dar propune instituirea unei direcţii în CSM pentru cercetarea inspectorilor judiciari

UNJR e de acord cu înfiinţarea unei direcţii în Parchetul General pentru anchetarea magistraţilor

“Dată fiind situaţia actuală, UNJR consideră oportună crearea unei astfel de structuri care să investigheze numai magistraţi pentru a asigura protejarea judecătorilor şi chiar a procurorilor de orice presiuni venite din partea altor procurori, pe de-o parte, dar şi pentru a evita situaţii în care afinităţile sau, dimpotrivă, adversităţile locale între procurori sau judecători ar putea afecta imparţialitatea anchetelor ce îi privesc pe magistraţi”, a susţinut UNJR în poziţia trimisă ministrului Justiţiei.

Un serviciu creat special pentru anchetarea magistraţilor există deja în interiorul DNA, mai precizează Uniunea, însă din cauza modului de accedere în DNA, respectiv procurori tineri, fără experienţă, "s-a ajuns ca procurori cu experienţă de nivel de judecătorie să ancheteze judecători de curte de apel, ceea ce nu este normal".

Potrivit UNJR, într-o speţă, procurorul şef DNA al unei structuri locale a anchetat din 2012 până în 2016 patru judecători, unii de la curtea de apel locală, şi i-a trimis în judecată, aceştia fiind suspendaţi din funcţie aproape doi ani. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a restituit definitiv cauza la parchet, constatând grave încălcări ale procedurilor şi drepturilor fundamentale ale celor cercetaţi.

"De exemplu, judecătorul de cameră preliminară de la ICCJ a constatat definitiv că procurorii care au întocmit rechizitoriul în cauză au încălcat principii fundamentale ale independenţei justiţiei şi statului de drept, cum au fost: secretul deliberării, confidenţialitatea client-avocat, dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare al celor patru judecători. După restituire, dosarul a fost preluat de DNA Structura Centrală şi clasat pe motiv că “fapta nu există”. Conducerea DNA nu doar că nu a luat nicio măsură împotriva celor doi procurori care au făcut acel dosar, dar pe procurorul şef l-a promovat în Structura centrală a DNA, la Bucureşti", arată UNJR.

Uniunea transmite că astfel de anchete neprofesioniste şi abuzive constituie factori de presiune la adresa tuturor judecătorilor, cu implicaţii directe asupra dreptului celor acuzaţi la un proces echitabil.

În aceste circumstanţe, înfiinţarea unei structuri specializate autonome, în cadrul Parchetului General, având competenţă exclusivă de efectuare a urmării penale pentru fapte săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora, ar elimina riscurile.

Drept condiţii pentru accederea în această structură, UNJR arată că aceasta poate fi birou, serviciu sau secţie, în functie de numărul de infracţiuni comise de magistraţi, în această structură pot promova procurori cu minim 18 ani vechime, care au activat cel puţin cini ani la curţile de apel, numirea în aceste funcţii se face de către Plenul CSM, în urma unui concurs şi a unui interviu live susţinut în faţa acestuia, numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată, se interzice expres în lege delegarea sau detaşarea unui procuror în această structură, iar după expirarea mandatului, procurorii din această structură îşi păstreaza gradul de procuror ICCJ.

UNJR transmite că nu este de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei, precizând că a transmis ministrului Tudorel Toader mai multe propuneri. Una dintre ele este înfiinţarea unei direcţii în CSM pentru verificarea inspectorilor judiciari.

"Trecerea înapoi la Ministerul Justiţiei ar naşte serioase suspiciuni cu privire la independenţa judecătorilor şi procurorilor, cu efecte directe asupra încrederii în justiţie. Propunerea nu este nici în interesul Ministrului Justiţiei, care va fi acuzat permanent de presiuni politice asupra justiţiei, fapt ce va eroda instituţia în sine. Practic, ori de câte ori ancheta inspecţiei va viza magistraţi sau fapte din dosare intens mediatizate, vor exista suspiciuni ale intervenţiei Ministrului Justiţiei, fapt ce va fi speculat politic şi, inevitabil, va atrage activitatea inspecţiei în această zonă", transmite Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).

Astfel, UNJR susţine că ar trebui ca Inspecţia Judiciară să rămână în subordinea CSM, cu schimbarea procedurii de numire a inspectorilor şi crearea unui mecanism de veridicare a acestora. Magistraţii susţin că în urma analizei CV-urilor inspectorilor au constat că mulţi dintre ei nu au mai intrat în sala de judecată de mai bine de 10 ani, context în care UNJR propune:

◾Accederea ca inspector judiciar să se facă prin concurs organizat de CSM prin intermediul INM, asemeni celorlalte concursuri din sistem;
◾Un singur mandat pe o perioadă de 6 ani, interdicţia de a mai avea un mandat aplicându-se şi inspectorilor care sunt deja în exercitarea funcţiei;
◾Înfiinţarea unei direcţii/department care să îi cerceteze pe inspectorii care comit abateri disciplinare şi care sa fie sub autoritatea CSM.

"Suntem de acord ca Inspecţia Judiciară să fie total independentă. În acelaşi timp, trebuie să se înfiinţeze o direcţie în cadrul CSM, care să aibă ca atribuţie cercetarea sesizărilor făcute împotriva inspectorilor judiciari. Nu trebuie să existe o instituţie a cărei membri să nu răspundă efectiv în faţa nimănui", transmite UNJR.

Alte propuneri se referă la un posibil aviz pe care inspectorii l-ar putea da în privinţa numirii şefilor Inspecţiei Judiciare, dar şi la ocuparea funcţiei de preşedinte de către un judecător, iar cea de adjunct de un procuror.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici