Unul din 3 cancere sunt de piele. Doar unul din trei români evită expunerea la soare la orele de vârf

  • 92% dintre români au auzit de cancerul de piele, dar numai 43% dintre ei merg anual la dermatolog, arată un studiu al Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii.
  • În acest timp, unul din 3 cancere diagnosticate este un cancer de piele şi doar jumătate dintre români evită expunerea la soare la orele de vârf.
630 afișări
Imaginea articolului Unul din 3 cancere sunt de piele. Doar unul din trei români evită expunerea la soare la orele de vârf

Studiul „Percepţia românilor şi nivelul de cunoştinţe despre cancerul de piele”, realizat de Reveal Marketing Research, în luna iunie, la solicitarea Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii, subliniază o evoluţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte interesul românilor pentru sănătatea lor: deşi sunt mai bine informaţi şi, la nivel declarativ au devenit mai preocupaţi de sănătatea lor în contextul pandemiei, în practică lucrurile stau complet diferit.

Rezultatele primului studiu de percepţie realizat de Fundaţia pentru Sănătatea Pielii în 2016 arătau că doar jumătate dintre români ştiau de existenţa mai multor forme de cancer de piele, iar foarte puţini reuşeau să le şi identifice. Campaniile de conştientizare asupra sănătăţii pielii din ultimii ani au făcut ca românii să fie mult mai bine informaţi astfel că, în iunie 2022, 92% spuneau că au auzit de cancerul de piele.

Puţini români merg la dermatolog

Când vine vorba de pus în practică, toate informaţiile asimilate nu sunt aplicate în viaţa de zi cu zi. Rezultatele studiului arată că doar 43% dintre români obişnuiesc să meargă la medicul dermatolog, faţă de 80% în 2016.

Astfel, se constată o înjumătăţire, în condiţiile în care unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluţie periculoasă a incidenţei, care ar urma să crească până în anul 2040 cu aproape 50%, ca urmare a expunerii la soare pe parcursul vieţii.

„Ne-am dorit reluarea acestui studiu de percepţie pentru a afla dacă în ultimii ani s-a produs o creştere a nivelului de conştientizare a românilor legat de pericolul cancerului de piele. Rezultatele vin să confirme ceea ce din păcate vedem tot mai des în ultima perioadă: deşi sunt mai bine informaţi, pacienţii nu fac controale regulate şi ajung târziu la medic, atunci când primele semne ale pielii au devenit deja leziuni în evoluţie gravă. Acest lucru a fost amplificat şi de perioada pandemiei, în care oamenii au avut acces restricţionat la serviciile medicale, iar încrederea în personalul medical a scăzut”, a declarat dr. Mihaela Leventer, preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii.

Dacă în anul 2016, 87% dintre români auziseră de cancerul de piele, în 2022 procentul a crescut la 92%. Când vine vorba de sănătatea pielii, cei mai bine informaţi sunt maturii (98%), persoanele cu copii (96%), femeile şi persoanele care locuiesc în mediul urban. De altfel, din rezultatele studiului, putem schiţa şi profilul pacientului responsabil: acesta este o femeie matură din mediul urban, bine informată şi care are grijă şi de ceilalţi membri ai familiei, atât în ceea ce priveşte informarea şi recunoaşterea semnelor, cât şi atunci când este necesară vizita la medic.

În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani se observă un comportament atipic. 64% dintre aceştia nu pot numi tipuri de cancer de piele, iar puţinele informaţii pe care le deţin nu sunt cele corecte. Astfel, 27% consideră în mod eronat că femeile sunt cele mai predispuse la cancer de piele, iar 29% dintre tineri consideră că persoanele cu vârstă cuprinsă între 30 şi 50 de ani sunt mai expuse la cancerul de piele. Cu toate acestea, studiul arată că aceştia sunt mult mai responsabili când vine vorba de acţiuni de prevenţie şi sunt mai precauţi decât restul populaţiei atunci când vine vorba de expunerea la factori care pot creşte riscul de cancer de piele în contextul pandemic.

De partea cealaltă, în rândul populaţiei generale, se observă un nivel mai scăzut decât în 2016 al interesului pentru verificarea corpului şi pentru efectuarea unui control la medicul de familie, generalist sau dermatolog. Astfel, 53% dintre respondenţi afirmă că sunt la fel de preocupaţi de problemele de sănătate ca şi înainte de pandemie, iar 42% din totalul eşantionului se declară mai preocupaţi de sănătate şi problemele care ar putea apărea în contextul actual de pandemie, menţionând faptul că au conştientizat pericolele la care suntem expuşi – diverşi virusuri şi bacterii. Cu toate acestea, doar 4 din 10 respondenţi afirmă că îşi verifică pielea de pe întregul corp (39%) şi aluniţele (36%) cel puţin odată pe lună.

Comparativ cu studiul precedent, în 2022, 65% dintre cei intervievaţi pot denumi tipurile de cancer, faţă de doar 45% în 2016, iar cea mai mare creştere este înregistrată în cazul notorietăţii melanomului. Astfel, 7 din 10 respondenţi au auzit de melanom, iar 64% dintre cei care au auzit de melanom consideră că se poate vindeca dacă este depistat la timp - cu 6% mai puţin decât la evaluarea din 2016.

Faţă de studiul din 2016, numărul persoanelor care recunosc carcinomul ca fiind un cancer de piele a crescut cu 16%. Astfel, raportat la întreaga populaţie, 24.7% dintre românii cu vârstă cuprinsă între 18 şi 65 de ani ştiu ce este carcinomul, iar 21.3% ştiu ce este şi îl consideră vindecabil, dacă este depistat la timp.

Carcinomul este în continuare alăturat cu imaginea unei aluniţe nou apărute, aceasta fiind cel mai des menţionată în descrierea manifestărilor. Doar 30% dintre români pot să recunoască şi alte manifestări: „o leziune care nu se vindecă”, „o bubă/pată roşie fisurată” sau „o pată colorată aspră la atingere”.

Cancerul de piele nu ţine cont de culoarea pielii

41% dintre români consideră că persoanele cu pielea deschisă la culoare şi culoarea ochilor deschisă, care se ard şi nu se bronzează, sunt mai expuse la cancerul de piele. În realitate însă, melanomul, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, nu ţine cont de culoarea pielii şi nici de vârstă.

„Unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial este un cancer de piele, iar studiile recente indică o evoluţie accentuată a incidenţei, care ar putea creşte la aproape 50% până în anul 2040. Principala cauză o reprezintă expunerea necontrolată la soare pe parcursul vieţii - doar 5 arsuri la vârsta copilăriei pot creşte riscul de cancer cutanat cu 75%. Dacă pe piele sunt aluniţe sau alte leziuni, ele trebuie să fie controlate de către medicul dermatolog, care poate identifica şi trata rapid şi corect orice afecţiune”, a completat dr. Mihaela Leventer, preşedinte al Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii.

Rezultatele prezentate sunt bazate pe un studiu cantitativ la nivel naţional cu un eşantion de 1.216 persoane cu vârste între 18-65 ani, realizat de Reveal Marketing Research, în luna iunie 2022. Studiul a fost realizat prin metodologia CAWI (chestionare autoaplicate online), iar rezultatele au o eroare maximă de eşantionare de +/- 2,83%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici