Unul din cinci adolescenţi de la sate se simte trist în vacanţa de iarnă

Unul din cinci adolescenţi de la sate se simte trist în vacanţa de iarnă pentru că vede pe social-media tineri care se distrează mai mult decât el. De Crăciun, unul din cinci copii se simte trist pentru că îşi vede părinţii stresaţi din cauza banilor, arată un sondaj.

516 afișări
Imaginea articolului Unul din cinci adolescenţi de la sate se simte trist în vacanţa de iarnă

Unul din cinci adolescenţi de la sate se simte trist în vacanţa de iarnă

Unul din cinci adolescenţi de la sate se simte trist în vacanţa de iarnă când vede pe social-media tineri care se distrează mai mult decât el, sentiment accentuat de izolarea pe care o presupune de multe ori viaţa în mediul rural.

Mai mult, pentru peste 60% dintre adolescenţi vacanţa de iarnă nu este o pauză de la responsabilităţi, ci o perioadă de stres din cauza temelor, arată rezultatele sondajului realizat de fundaţia World Vision România “Adevăruri ale Crăciunului la sat pentru copii şi adolescenţi”.

Conform aceleiaşi cercetări, şi copiii de la sate sunt trişti în timpul sărbătorilor de iarnă. Doi din zece trec prin această stare fiindcă îşi văd părinţii stresaţi din cauza banilor.

Conform sondajului, şapte din zece copii şi adolescenţi se simt trişti sau plictisiţi în vacanţa de iarnă, din diferite motive.

Majoritatea copiilor şi adolescenţilor se gândesc că nu se mai pot juca ca altă dată cu zăpadă, nu au prieteni cu care să joace, dar şi pentru că în satul lor nu se păstrează tradiţiile de sărbători ca odinioară.

Doi din zece copii (19%) sunt trişti în perioada sărbătorilor pentru că îşi văd părinţii stresaţi din cauza banilor.

Unul din zece copii (14.5%) de la sate se simte trist sau plictisit în perioada de sărbători pentru că nu are nimic distractiv de făcut, iar 12.7% sunt abătuţi la gândul că nu vor avea nimic interesant de povestit când se vor întoarce la şcoală.

Unul dintre copiii care nu a ieşit niciodată din satul său în perioada vacanţei de iarnă este şi Steluţa (8 ani) din judeţul Ialomiţa, care i-a scris o scrisoare lui Moş Crăciun.

“Dragă Moş Crăciun, în familia mea suntem patru fraţi. Cea mai mică surioară este la grădiniţă, iar eu sunt la mijloc. Fratele cel mare are 15 ani şi este în clasa a VIII-a la o şcoală de la oraş. Învaţă foarte bine. Mami spune că primeşte şi bursă de merit, iar când o să fie mare va lucra la calculator. Să-i fie mai uşor decât părinţilor mei. Mami este mereu acasă şi are grijă de noi. Face curat, mâncare şi tot ea se duce la găini să le dea grăunţe şi colţuri de pâine. Tati este mai mult plecat. Se duce la oraş să construiască case sau blocuri. De Crăciun este frumos la noi acasă. Împodobim bradul cu fulgi din hârtie făcuţi chiar de noi, iar mami ne face piftie şi tort de ciocolată. Când erau mai mulţi copii în sat mergeam să le urăm vecinilor de Crăciun cu Bună dimineaţa şi ne bulgăream toată ziua. Dar acum nici zăpadă nu mai avem. Când mă ia plictiseala, mă joc pe telefon sau să mă uit la desene animate. Aş vrea tare mult să ajung iarna aceasta la un târg de Crăciun. Mi-au spus alţi copii de la şcoală că te-au văzut şi pe tine acolo. Şi mami a fost la un târg de Crăciun când era mică şi locuia în Bucureşti. Mi-a povestit că sunt brazi mari împodobiţi cu multe luminiţe, colinde de Crăciun, dulciuri şi ciocolată caldă”, i-a scris Steluţa lui Moş Crăciun.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici