Unul dintre cei mai mortali vulcani din lume este pe cale să erupă în zilele următoare

Unul dintre cei mai mortali vulcani din lume a rămas latent de când a erupt ultima dată în 1985, dar o creştere a activităţii seismice indică faptul că ar putea erupe din nou în „zilele următoare”.

2640 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai mortali vulcani din lume este pe cale să erupă în zilele următoare

Unul dintre cei mai mortali vulcani din lume este pe cale să erupă în zilele următoare

Nevado del Ruiz din Columbia a înregistrat un număr incredibil de 6.000 de cutremure pe zi săptămâna trecută, ceea ce a determinat oficialii să ridice alerta la a doua cea mai mare scară şi să evacueze peste 2.500 de familii din zonă.

Aproximativ 57.000 de oameni trăiesc în zona de pericol a vulcanului, care este răspândită în părţi din şase provincii, potrivit Serviciului Geologic din Columbia (CGS).

Erupţia vulcanului din 1985 a ucis peste 25.000 de oameni, a patra cea mai mortală erupţie vulcanică din istoria omenirii, lăsând oameni îngropaţi sub avalanşe de pământ şi fragmente de rocă.
 
CGS crede că cutremurele de săptămâna trecută se datorează mişcării magmei prin sistemul de falii, pregătind scena pentru ceea ce ar putea fi următoarea erupţie mortală a Nevado del Ruiz, potrivit DailyMail
 
Nevado del Ruiz se întinde pe graniţa dintre provinciile Tolima şi Caldas din Columbia.
 
Este un stratovulcan compus din multe straturi de lavă care alternează între cenuşă vulcanică întărită şi roci. Pe 13 noiembrie 1985, Nevado del Ruiz a aruncat cenuşă fierbinte şi lavă la aproximativ 23.000 de metri în atmosferă,  relatează Earth Magazine. Erupţia nu a fost considerată mare, dar căldura eliberată în timpul evenimentului, acoperirea gheţarului din jurul vulcanului, a eliberat fluxul de noroi mortal pe satele de dedesubt.
 
Preşedintele Gustavo Petro a cerut ca evacuările să se mişte mai repede. Cu toate acestea, unii locuitori au spus că nu intenţionează să-şi părăsească casele. 
 
Nu mă sperie pentru că a explodat deja”, a spus Evelio Ortiz, un fermier de cartofi care a supravieţuit erupţiei din 1985 împreună cu soţia şi cei cinci copii. 'Ceea ce urma să se erodeze, a erodat.'
 
Înainte de activitatea de săptămâna trecută, oficialii au spus că au fost înregistrate în medie 50 de cutremure pe zi, cu evenimente minore în ultimii 10 ani.
 
CGS a raportat că o activitate seismică crescută a fost observată pentru prima dată luna trecută, cu 6.500 de cutremure pe 28 martie până la 11.000 de cutremure pe 29 martie.
 
Guvernul a ridicat nivelul de alertă al vulcanului de la galben la portocaliu săptămâna trecută, în pregătirea unei erupţii în următoarele zile sau săptămâni.
 
Susţinem decizia comitetelor locale de a evacua unii oameni”, a declarat directorul interimar al unităţii naţionale de dezastre, Luis Fernando Velasco, după o întâlnire de luni seara cu autorităţile naţionale şi locale.
 
 „Este probabil ca în zilele următoare să fie nevoie să evacuăm persoane suplimentare”.
 
Guvernatorul Caldas, Luis Carlos Velasquez, a cerut guvernului naţional 800 de milioane de pesos (aproximativ 173.800 de dolari) pentru a consolida un sistem de avertizare timpurie şi 400 de milioane de pesos pentru utilaje şi finanţare pentru locuinţele evacuaţilor, a anunţat guvernul într-un comunicat luni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici