UPDATE: Korodi: Problema poluării din Ucraina este încheiată pentru statul român (VIDEO)

Problema generată de accidentul ecologic din Ucraina este încheiată pentru statul român, care nu va fi afectat în niciun fel de norul poluant, cel mai probabil conţinând fosfor, ajuns în aer luni seară, în urma unui accident feroviar, a anunţat ministrul Mediului, Korodi Attila.

1 afișare
Imaginea articolului UPDATE: Korodi: Problema poluării din Ucraina este încheiată pentru statul român (VIDEO)

Korodi: Problema poluării din Ucraina este încheiată pentru statul român

"Pentru România problema aceasta este încheiată. Nu există niciun pericol pentru locuitorii din România şi, chiar şi analizând cele mai pesimiste situaţii, nu putem spune altceva. Din fericire pentru noi, România nu va fi afecatată", a declarat, la finalul unei şedinţe a Comitetului pentru situaţii de urgenţă, ministrul Korodi Attila.

El a precizat că întâlnirea de miercuri dimineaţă a fost ultima pe această temă a Comitetului pentru situaţii de urgenţă întrucât nu mai există un "pericol real".

Totuşi, autorităţile române vor continua, în următoarele zile, să monitorizeze calitatea aerului şi a apei în zona de frontieră cu Ucraina pentru a se asigura că lucrurile vor rămâne aşa.

VEZI VIDEO

Deşi România nu a fost afecatată de accidentul ecologic, ministrul român al Mediului a criticat dur conduita Ucrainei în această situaţie. El a subliniat că nici până miercuri dimineaţă România nu a putut obţine de la partea ucraineană date oficiale în legătură cu accidentul.

"Sunt foarte dezamăgit pentru că nici până la ora asta nu i-am putut contacta. Apreciez că Ucraina nu are un comportament normal pentru o ţară europeană, aşa că am decis, împreună cu omologii noştri din Polonia şi Ungaria să sesizăm Uniunii Europene această problemă", a spus ministrul Mediului.

În antiteză faţă de comportamentul Ucrainei, Korodi a prezentat jurnaliştilor o scrisoare pe care i-a transmis-o omologul său polonez, care conţine o mulţime de date folositoare, în primul rând tipul de substanţă scăpată în atmosferă. "Polonezii au luat legătura cu autorităţile locale ucrainene din apropierea graniţei şi au aflat că este vorba de fosfor lichid alb-galben care provenea de la o uzină din Kazahstan. Nici lor însă nu li s-a transmis niciun răspund oficial de la centru", a declarat Korodi pentru MEDIAFAX, la finalul declaraţiei de presă.

Luni seara, un tren format din 15 vagoane încărcate cu fosfor galben a deraiat în apropierea oraşului ucrainean Lviv (Lvov), situat în vestul ţării, la aproximativ 50 de kilometri de frontiera poloneză şi 250 de kilometri de România, transmitea publicaţia electronică ForUm. Norul format de această substanţă foarte toxică s-a extins pe o suprafaţă de 86 de kilometri pătraţi de la locul accidentului, înainte de a se dispersa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici