Valentin Boldea a părăsit sediul DIICOT, declarând că i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, cercetat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune, a părăsit sediul DIICOT Galaţi miercuri seară, declarând că i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile şi că merge acasă.

363 afișări
Imaginea articolului Valentin Boldea a părăsit sediul DIICOT, declarând că i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile

Valentin Boldea (Imagine: Facebook)

La ieşirea din sediul DIICOT, miercuri, în jurul orei 18.50, Valentin Boldea a fost însoţit de un avocat şi doi jandarmi, el declarând că este învinuit de complicitate la comiterea infracţiunii de înşelăciune.

"Mi s-a adus la cunoştinţă învinuiriea şi este vorba despre complicitate la înşelăciune", a declarat Boldea la ieşirea din sediul DIICOT Galaţi.

Întrebat despre ce anume ar putea fi vorba, Valentin Boldea a răspuns: "În România, dacă vrei să faci o reabilitare, să schimbi nişte geamurî, înseamnă că ai comis o infracţiune", fără să facă vreo referire suplimentară în acest sens.

Înainte să fie adus la sediul DIICOT Galaţi, Valentin Boldea s-a aflat în sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, unde, potrivit declaraţiilor sale, a "admirat oraşul de la etajul al treilea" şi s-a uitat la televizor.

"Am admirat oraşul de la etajul al treilea al IPJ Galaţi. Nu m-am uitat atât de mult la televizor niciodată în viaţa mea", a spus Valentin Boldea când a fost întrebat dacă a fost anchetat de către procurori sau poliţişti.

Procurorii DIICOT au descins miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la locuinţele fraţilor Boldea, precum şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Valentin şi Mihail Boldea sunt acuzaţi de procurorii DIICOT Galaţi că au constituit un grup infracţional la care au aderat Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu şi care a obţinut finanţare nerambursabilă pentru lucrări de amenajare şi modernizare a unor obiective, între care unităţi sanitare şi de învăţământ din Galaţi, folosind opt firme fantomă pentru a deconta facturi supraevaluate.

Astfel, ei ar fi indus şi menţinut în eroare Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ministerul Sănătăţii, cu ocazia încheierii unor contracte, "prin modificarea unilaterală a cuantumului cheltuielilor aferente achiziţiilor de materiale şi a contravalorii prestaţiilor efectuate, inclusiv prin utilizarea unor documente contabile false emise de către societăţi controlate direct sau indirect de către membrii grupării". Prejudiciul total produs bugetului de stat în acest mod a fost estimat la 450.000 de euro.

Gruparea din Galaţi constituită de fraţii Boldea ar fi fost sprijinită de persoane din conducerile unor instituţii bugetare gălăţene să obţină fonduri nerambursabile pentru lucrări de amenajări şi reparaţii, făcute la preţuri supraevaluate în baza unor documente fiscale fictive.

"Începând cu anul 2011, membrii grupului au atras în activităţi ilicite persoane aflate în conducerea unor instituţii bugetare gălăţene, cărora le-au înlesnit direcţionarea de fonduri nerambursabile destinate efectuării de prestări servicii, lucrări de amenajare şi reparaţii la preţuri supraevaluate. În fapt, aceste lucrări erau efectuate de subcontractori la preţul real al pieţei, diferenţa fiind însuşită de cei implicaţi prin întocmirea unor documente fiscale fictive, în numele societăţilor comerciale folosite", a precizat Poliţia Română.

Valentin Boldea, fratele mai mare al lui Mihail Boldea, a ajuns într-o funcţie importantă după ce PDL a câştigat alegerile. Astfel, în 2009 Valentin Boldea, care era medic de familie în comuna Corni, a ajuns la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Boldea a fost numit la şefia la DSP după ce această funcţie fusese ocupată de medici renumiţi în Galaţi. Valentin Boldea a fost plasat iniţial într-un post interimar, cu susţinerea PDL Galaţi. În luna august a anului 2010 a fost schimbat din funcţie în urma reorganizării direcţiilor de sănătate publică din ţară. În ianuarie 2011, Valentin Boldea a revenit la conducerea DSP Galaţi, în urma unui concurs, el fiind susţinut de organizaţia judeţeană Galaţi a PDL. De la acel moment, Valentin Boldea a continuat să fie şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

Mihail Boldea a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii iunie, de către procurorii DIICOT - Serviciu Teritorial Galaţi, pentru fraude imobiliare în valoare de aproximativ un milion de euro. Alături de Boldea sunt judecate 18 persoane, acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Mihail Boldea este arestat preventiv de la sfârşitul lunii martie. Procesul lui Mihail Boldea va începe în 15 noiembrie, la Curtea de Apel Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici