Valiza inteligentă ajută nevăzătorii să se descurce singuri oriunde s-ar afla

  • Cercetătoarea Chieko Asakawa face viaţa mai usoară nevăzătorilor cu ajutorul inteligenţei artificiale
  • Valiza inteligentă poate ajuta un nevăzător să călătoarească oriunde doreşte fără însoţitor
  • Inteligenţa artificială poate recunoaşte chiar şi prietenii cu care un nevăzător se întâlneşte
271 afișări
Imaginea articolului  Valiza inteligentă ajută nevăzătorii să se descurce singuri oriunde s-ar afla

Valiza inteligentă ajută nevăzătorii să se descurce singuri oriunde s-ar afla

 Chieko Asakawa este nevăzătoare şi lucrează ca informatician şi cercetător pentru IBM.

Asakawa călătoreşte lunar între SUA şi Japonia şi are nevoie mereu de ajutor din partea personalului aeroportului dacă nu este însoţită.

 Căutarea unei alternative mai bune decât cea a bastonului sau a unui însoţitor, au determinat-o pe cercetătoare să inventeze o valiză de înaltă tehnologie care să o ajute să ajungă la destinaţie în siguranţă şi eficient.

 Valiza foloseşte inteligenţa artificială (AI) pentru a cartografia mediul înconjurător. Ea calculează distanţele dintre utilizator şi obiecte atât staţionare, cât şi mobile. 

POR este aplicaţia pentru telefon creeată pentru a programa o destinaţie în valiză. Aplicaţia planifică  ruta şi direcţionează utilizatorul nevăzător prin vibraţii în mâner.

Valiza are şi o tehnologie de recunoaştere facială, care poate anunţa nevăzătorul dacă un prieten este în apropiere. Aceasta poate semnaliza magazinele şi alte locuri de interes din apropiere şi poate direcţiona utilizatorul către ele.

Conceptul este în curs de dezvoltare din 2017. Colaborează la acest proiect IBM, alte companii japoneze şi Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania, unde cercetătoarea Chieko Asakawa este profesor la Institutul de Robotică.

Chieko Asakawa şi-a dedicat viaţa dezvoltării tehnologiei de accesibilitate. 

Printre creaţiile sale se numără „aDesigner”, un simulator de dizabilităţi pentru care designerii îşi fac site-urile web mai uşor de utilizat şi  IBM Home Page Reader, primul browser vocal care permite accesul la internet pentru persoanele nevăzătoare şi cu deficienţe de vedere. 

”Camera aceasta va calcula distanţa dintre mine şi obstacole. Aceştia sunt senzorii laser 3D. Există o singură persoană în faţa ta. Ok. Mergem la poarta A6. Trenul este aici. Intrăm pe uşa din partea stângă”, spune cercetătoarea.i

”Când mi-am pierdut vederea, cea mai temere a mea era că nu voi mai putea fi independentă. Nu trebuie să mai cer nimănui ajutor. Nu mă mai simt stresată deloc. Simt că pot să fiu independentă . Pot să mă bucur chiar de shopping singură”, a spus Chieko Asakawa-.

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici