Vânzările de vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat într-un deceniu

Vânzările de vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat într-un deceniu, până la 2,7 mld. lei. Cel mai rapid ritm de creştere al pieţei suplimentelor alimentare şi vitaminelor a fost în 2021, de aproape 18% faţă de anul anterior.

945 afișări
Imaginea articolului Vânzările de vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat într-un deceniu

Piaţa vitaminelor şi a supli­men­te­lor alimentare vândute în Ro­mânia a crescut de la 922 mil. lei în 2012, până la peste 2,7 mi­liarde de lei în 2022, ceea ce înseamnă o triplare într-un deceniu, potrivit datelor oferite de compania de cercetare Eu­romonitor International, la solicitarea ZF.

În ultimii trei ani, odată cu debutul pan­demiei, piaţa a crescut constant cu două cifre, iar cel mai bun an pentru vânzările acestor produse a fost 2021, când ritmul de creştere a fost de aproape 18% faţă de anul anterior. Această creştere semnificativă s-a suprapus şi cu cel mai agresiv val al pan­demiei, lucru care a determinat pacienţii să cumpere produse pentru întărirea imu­nităţii.

„În ultimii zece ani a fost o creştere sem­ni­ficativă în segmentul vitaminelor, cu sub­ca­tegoria de multivitamine cu cel mai rapid ritm de creştere în 2022, de până la 15%, ceea ce duce piaţa la 780 mil. lei“, potrivit specia­liştilor de la Euromonitor International.

Din datele care au reieşit din cercetarea Euromonitor, multivitaminele care se a­dre­sează bărbaţilor sau femeilor şi formulele spe­ciale pentru vârstnici sau persoanele cu dia­bet, de exemplu, sunt printre cele unde vom vedea cele mai multe inovaţii, ca un trend din piaţă. Consumatorii preferă să cum­pere mul­tivitamine în detrimentul unei singure vita­mine din comoditate, dar şi din motive economice.

În plus, un alt trend men­ţionat de Euromonitor International este creşterea vânzării online a acestor pro­duse, pe măsură ce mai mulţi retaileri online adaugă vita­minele în portofoliile lor de pro­duse. Acest lucru va duce la creşterea vânză­rilor, mai ales în funcţie de sezon, cum este cazul celui de iarnă, când sunt promovate vita­minele pentru imunitate sau vitamina D.

Ziarul Financiar a scris despre intrarea re­tailerului online eMAG pe segmentul me­di­camentelor eliberate fără reţetă, încă din 2019. În prezent, eMAG are listate peste 3.000 de produse în categoria vitamine şi minerale, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Un alt trend care începe să prindă con­tur, mai ales în zonele urbane din România, este cel al formulelor „verzi“ din spatele vi­taminelor, consumatorii căutând ca aceste produse să provină din plante organice. A­ceste trenduri duc la creşterea cererii şi în­cu­rajează evoluţia cererii din retail, mai adau­gă specialiştii Euromonitor International.

Piaţa a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul unui ritm agitat de viaţă. Cele mai mari companii care pun pe piaţa locală su­pli­mente şi vitamine sunt majoritar reprezen­tan­ţe ale unor giganţi internaţionali, care aduc direct sau prin distribuitori produsele în farmacii, fără capacitate de producţie în ţară.

În ultimii ani însă, în urma cererii din partea pacienţilor şi a creşterii apetitului pentru vitamine, producătorii s-au orientat spre diversificarea portofoliului pe această zonă, mai ales că sunt produse care nu au preţul reglementat.

Atenţia din ce în ce mai mare a româ­nilor spre prevenţie, un trend care a evoluat în pandemie, atrage companiile din do­me­niul suplimentelor alimentare, care cau­tă prezenţa locală.

„România este cea mai mare piaţă în Europa de Sud-Est. Este, de asemenea, foar­te dinamică, este foarte interesantă pentru ma­joritatea companiilor, de aceea sunt pre­zente pe piaţa românească“, spu­nea recent într-un interviu pentru ZF Bedros Kalfayan, CEO, Sun Wave Pharma. Şi compania USP, fondată în America în urmă cu aproape 30 de ani, dar cu o prezenţă puternică în Polonia, a decis în 2020 să intre şi în România cu cinci branduri de suplimente alimentare.

Un studiu al Consiliului Concurenţei a arătat că românii fac confuzie între medica­mentele eliberate fără reţetă medicală (OTC) şi vitamine şi suplimente alimenta­re. Concurenţa spune că este nevoie de re­glementări prin care consumatorul să poată identifica rapid şi clar un supliment ali­mentar şi un medicament. Soluţiile expuse de autoritatea de Concurenţă includ crea­rea unei baze de date cu aceste produse care să fie uşor accesibilă, iar consumatorul să poată accesa detalii despre suplimentul alimentar pe care doreşte să îl cumpere.

Un medicament are în componenţă o sub­stanţă activă care tratează sau previne bolile. Însă, suplimentele alimentare nu tra­tea­ză sau vindecă boli, ci sunt surse con­centrate de vitamine sau minerale, care au efect nutritiv. Dacă medicamentele cu sau fără reţetă medicală pot fi cumpărate doar din farmacii, suplimentele alimentare sau vi­ta­minele sunt disponibile oricui chiar în ma­ga­zinele alimentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici