Vasile Cepoi: CNAS este ca o direcţie economică a Ministerului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a apreciat, joi, la Suceava, că CNAS este "ca o direcţie economică" a Ministerului Sănătăţii întrucât este limitată în intervenţia ei în reglementarea sistemului de asigurări.

284 afișări
Imaginea articolului Vasile Cepoi: CNAS este ca o direcţie economică a Ministerului Sănătăţii

Vasile Cepoi: CNAS este ca o direcţie economică a Ministerului Sănătăţii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Cepoi a declarat că CNAS este "ca o direcţie economică" a Ministerului Sănătăţii pentru că este limitată în intervenţia ei în reglementarea sistemului de asigurări, sistem care, la rândul lui, este hiperreglementat.

"Deci, se încurcă atribuţiile CNAS cu atribuţiile ministerului, Ministerul Sănătăţii face politica de sănătate, iar Casa trebuie să facă politica asigurărilor de aşa manieră încât să răspundă obiectivelor politicii Ministerului Sănătăţii", a declarat ministrul.

Cepoi a participat, joi, la Suceava la o dezbatere pe tema proiectului noii legi a Sănătăţii cu reprezentanţi ai farmaciştilor, medicilor de familie, ai medicilor din spitale şi cu manageri de spitale din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ în cadrul căreia a apreciat că sistemul de asigurări de sănătate propus este să se creeze competiţie între public şi privat.

El consideră că va creşte calitatea în domeniu în cazul competiţiei între sistemul de asigurare public şi cel privat, iar asiguratul va putea opta pentru una din cele două sisteme de asigurări, dar va trebui respectată şi condiţia principiului solidarităţii şi universalităţii asistenţei medicale.

Preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, la Suceava că, având monopol, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a devenit un "dictator în sistemul de sănătate" şi că în formula în care instituţia funcţionează în prezent ar trebui desfiinţată.

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, sâmbătă seară, la Chicago, la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti, argumentele sale referitoare la noua lege a sănătăţii prin care să se treacă la privatizarea managementului spitalelor, dar şi a sistemului de asigurări de sănătate.

"Şi nu vom putea avea performanţă în sănătate până când nu lăsăm şi sectorul privat, să ne privatizăm managamentul spitalelor, să ne privatizăm sistemul de asigurări de sănătate. Eu am o asigurare, BUPA, o asigurare afară din România pentru că în România nu avem un sistem privat de asigurări. Aş fi vrut ca suma pe care am plătit-o pentru un an să mă asigur la o firmă privată din Marea Britanie, aş fi vrut să o dau unei firme din România să îmi facă asigurarea de sănătate, dar nu pot pentru că numai statul deţine monopolul sistemului de sănătate. Nu poţi să modernizezi sănătatea crezând că numai banii de la stat pot să facă o sănătate performantă", a detaliat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici