Vaslui: 36 femei şi 74 copii, internaţi în centre de urgenţă pentru victimele violenţei în familie

Un număr de 36 de femei şi 74 de copii din judeţul Vaslui au fost internaţi, în ultimul an, în centre de urgenţă pentru victimele violenţei în familie, după ce femeile au fost agresate, în special fizic, de către soţii lor sau partenerii de viaţă.

353 afișări
Imaginea articolului Vaslui: 36 femei şi 74 copii, internaţi în centre de urgenţă pentru victimele violenţei în familie

Vaslui: 36 femei şi 74 copii, internaţi în centre de urgenţă pentru victimele violenţei în familie (Imagine: Shutterstock)

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copiilor (DGASPC) Vaslui a găzduit, în ultimul an, în centre specializate, un număr de 36 de femei care au fost victime ale abuzurilor exercitate de soţi sau, după caz, de partenerii de viaţă.

Pe lângă femeile abuzate, au beneficiat de serviciile centrelor de urgenţă pentru victimele violenţei în familie şi 74 de copii, care au ajuns în grija specialiştilor împreună cu mamele lor. Numai în primele două luni ale acestui an un număr şase femei au solicitat sprijinul DGASPC Vaslui după ce au fost agresate de către soţii lor.

"Motivul apelării la serviciile centrului îl constituie agresiunea de orice tip, de la cea fizică sau psihologică până la cea economică ori sexuală, exercitată de către soţ sau, după caz, de persoana cu care a dezvoltat o relaţie de tip uniune consensuală. De aceea, în cadrul centrului, cuplul mamă-copil beneficiază de asistenţă familială, îngrijire medicală, consiliere psihologică şi asistenţă socială, precum şi de consiliere juridică, toate acestea realizându-se în baza unui plan personalizat de intervenţie. Misiunea noastră constă în acordarea de sprijin, suport, consiliere şi rezidenţă cuplului mama-copil aflat în situaţie de risc, victime ale violenţei în familie, în vederea depăşirii situaţiei dificile şi integrarea acestora într-un mediu familial sigur", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

Cele 36 de femei abuzate şi copiii acestora au stat în centrele de urgenţă pentru victimele violenţei în familie între şapte şi 60 de zile, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Majoritatea femeilor care au căzut victime ale abuzurilor familiale au vârsta cuprinsă între 20 şi 40 de ani, peste 60 la sută dintre acestea provenind din mediul rural.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, 8 martie, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Legea privind combaterea violenţei în familie a fost adoptată în urma unei campanii iniţiate de postul Acasă TV în septembrie 2011.

Campania "Durerea nu este iubire", derulată în cadrul emisiunii "Povestiri adevărate", a dus la strângerea a 74.000 de semnături în favoarea adoptării acestei legi.

În cadrul campaniei, sute de femei şi-au spus propria poveste şi au mărturisit coşmarul prin care trec, au descris cu amanunte acte de o cruzime greu de citit sau ascultat, dar pe care le trăiesc în fiecare zi, fără să aibă nici o protecţie sau şansa de salvare.

Din 18 septembrie 2011 până în 22.12.2011 când a fost depusă petiţia au fost difuzate aproape 20 de reportaje dramatice ale unor femei care au avut curajul să depună mărturie, să vorbească în faţa camerei, multe sub protecţie de teama agresorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici