Verificări la spitale pentru prevenirea incendiilor şi licitaţie pentru detectoare de fum

Comisiile mixte de control, formate din reprezentanţi ai Direcţiilor de sănătate public şi inspectori ISU, vor începe de săptămâna viitoare controalele la spitale pentru verificarea respectării normelor de prevenire a incendiilor, iar Ministerul Sănătăţii face licitaţie pentru avertizoare de fum.

77 afișări
Imaginea articolului Verificări la spitale pentru prevenirea incendiilor şi licitaţie pentru detectoare de fum

Verificări la spitale pentru prevenirea incendiilor şi licitaţie pentru detectoare de fum (Imagine: Laszylo Mihaly/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul comun cu ministrul Administraţiei şi Internelor privind constituirea comisiilor mixte de control în toate unităţile sanitare, din toată ţara, indiferent dacă sunt descentralizate sau nu, referitoare la respectarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, se arată într-un comunicat de vineri al Ministerului Sănătăţii (MS).

Cseke Atilla a dispus ca Ministerul Sănătăţii să demareze o amplă licitaţie de achiziţionare de avertizoare de fum, care vor fi montate în toate unităţile sanitare.

Comisiile, formate din reprezentanţi ai Direcţiilor de sănătate publică şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, vor avea obligaţia ca în termen de zece zile de la data constituirii să întocmească un raport complet asupra deficienţelor constatate în fiecare unitate sanitară, care vor fi remediate de urgenţă.

Controalele se referă la aspecte privind limitarea propagării unui eventual incendiu, asigurarea căilor de evacuare necasare şi în stare de utilizare, dotarea cu mijloace de intervenţie, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor şi verificarea realizării şi exploatării instalaţiilor utilitare ale construcţiilor.

Decizia a fost luată după ce în Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală a izbucnit un incendiu, care nu a putut fi detectat la timp din cauza lipsei senzorilor de fum.

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Ministrul Sănătăţii anunţa, miercuri, că toate unităţile sanitare cu paturi, din toate judeţele, vor fi verificate de către echipe mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică în ceea ce priveşte nivelul de pregătire pentru prevenirea incendiilor.

"Trebuie să facem o analiză cu Ministerul de Interne în toate spitale privind pregătirea unităţilor pentru prevenirea incendiilor. Echipe mixte vor fi organizate în toate judeţele şi vor începe verificarea spitalelor", preciza Cseke Attila.

În plus, ministrul Sănătăţii adăuga că în secţiile de Anestezie Terapia Intensivă trebuie să existe supraveghere continuă.

"Trebuie ca în aceste secţii să fie supraveghere continuă. Cel care pleacă din secţie trebuie să lase un înlocuitor", a spus ministrul Sănătăţii.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Procurorul şef al SUPC, Marius Iacob, a declarat că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către mai multe persoane, nu neapărat doar de personalul medical, fiind vorba de o încălcare a normelor de muncă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici