Viceprimarul Hunedoarei, Nicolae Dan, va fi trimis în judecată pentru achiziţii publice ilegale

Viceprimarul Hunedoarei, liberalul Nicolae Dan, a fost deferit justiţiei de procurorii anticorupţie pentru achiziţii publice ilegale, într-un al treilea dosar, edilul fiind acuzat în noul caz de implicare în 254 de acte nelegale.

268 afișări
Imaginea articolului Viceprimarul Hunedoarei, Nicolae Dan, va fi trimis în judecată pentru achiziţii publice ilegale

Viceprimarul Hunedoarei, Nicolae Dan, va fi trimis în judecată pentru achiziţii publice ilegale (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Nicolae Robert Dan, viceprimar al municipiului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi conflict de interese, ambele în formă continuată (câte 254 acte materiale).

Potrivit DNA, în perioada august 2008 - iunie 2011, inculpatul Nicolae Robert Dan, în calitate de viceprimar al municipiului Hunedoara, prevalându-se de funcţia sa, a dispus fără drept ca primăria să efectueze achiziţii publice de la SC MOTEL BOŞ SRL şi SC EDAR COMDIVERS SRL, societăţi deţinute de soţia şi de soacra inculpatului.

Ca urmare a efectuării, în mod nelegal, de plăţi către cele două firme, a fost cauzată o pagubă de 108.351,42 lei bugetului primăriei, sumă ce reprezintă avantajate patrimoniale pentru cele două firme.

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de viceprimar al municipiului Hunedoara, Nicolae Robert Dan, ar fi îndeplinit acte şi a participat la luarea deciziilor prin care s-a realizat direct un folos material pentru soţia şi soacra sa, asociate şi administratore unice ale SC MOTEL BOŞ SRL Hunedoara, respectiv SC EDAR COMDIVERS SRL, deoarece în baza actelor şi deciziilor la care a luat parte inculpatul, cele două firme au desfăşurat operaţiuni comerciale cu Primăria Municipiului Hunedoara, încasând sume de bani din bugetul acesteia.

În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestrul asigurător, până la concurenţa sumei de 108.351,42 lei, asupra unui imobil aparţinând inculpatului Dan Nicolae Robert.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.

În 18 februaruie 2011, primarul al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, şi viceprimarul hunedorean Nicolae Robert Dan, ambii liberali, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru încheierea nelegală a unor contracte de achiziţii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ovidiu Marius Hada - primar al municipiului Hunedoara, pentru zece infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 16 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese şi Nicolae Robert Dan - viceprimar al municipiului Hunedoara, pentru 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese.

În 28 iunie 2011, primarul şi viceprimarul municipiului Hunedoara, liberalii Ovidiu Marius Hada şi Nicolae Robert Dan, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un alt caz de achiziţii publice nelegale atribuite administratorului unei firme, cu care edilii se află în relaţii de rudenie.

În cursul anului 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC ARIS MONDO CONSULTING SRL, firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan, afirmă DNA.

Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie - iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara şi al Danielei Arieta Căpâlnă, şefa serviciului financiar-contabilitate. Valoarea totală a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 de euro)

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici